Stiri din tulcea

Se împlinesc 50 de ani de când a fost desemnată Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice

3 martie 2023
Se împlinesc 50 de ani de când a fost desemnată Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice

Se împlinesc 50 de ani de când a fost desemnată Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice

În fiecare an, pe 3 martie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra nevoii de conservare și protejare a viețuitoarelor sălbatice, este marcată Ziua Mondială a Vieții Sălbatice.

Ziua de azi, însă, este una specială deoarece marchează împlinirea a 50 de ani de când, în cadrul „Convenției cu privire la comerțul internațional cu specii ale faunei și florei pe cale de dispariție” (CITES), în anul 1973, a fost desemnată această dată ca Ziua Mondială a Vieții Sălbatice, transmite Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

ARBDD Z Mond a Vietii Salb. 3.03.23

În acest an, tema aleasă este „Parteneriate pentru conservarea vieții sălbatice”, azi celebrându-se toate eforturilor de conservare, de la nivel interguvernamental la scară locală.

Susținerea parteneriatelor care promovează conservarea și protejarea biodiversității este foarte importantă în acțiunile noastre de asigurare a unei relații cât mai durabile cu natura, scrie pe pagina oficială ARBDD.

Și organizația WWF România a marcat Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice, schimbând logo-ul pentru a arăta cât de mult contează natura, mesajul de azi fiind „Natura este vitală și este important ca noi toți să o protejăm!” :

WWF Ro Logo Z Mond Viata Salbatica 3 .03. 23
„Omenirea poate trăi pe Pământ datorită naturii care susține viața noastră, a tuturor. Natura este cea care asigură aerul pe care îl respirăm, natura este cea care reglează temperatura, natura ne dă hrana și materialele necesare pentru hainele, casele noastre și tot ce folosim în viața de zi cu zi”,
scrie pe site-ul organizației citate, care subliniază că „natură” înseamnă „viața sălbatică”, adică multitudinea de specii de animale, păsări și plante ce funcționează precum „nodurile unei plase invizibile ce susține viața pe Pământ” și cu cât sunt mai multe specii, cu atât mai dese sunt nodurile și cu atât mai puternică este plasa noastră de siguranță. Această plasă pierde însă din forță cu fiecare specie care dispare, afectând supraviețuirea noastră.

Raportul Planeta Vie din 2022 a dezvăluit că populațiile speciilor de floră și faună sălbatică au scăzut cu 69% din 1970, iar aproximativ un milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția.

(surse info și foto : fb ARBDD, wwf.ro, fb WWFRomania)