Se împlinesc 50 de ani de când a fost desemnată Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice

3 martie 2023 | Cultura
Se împlinesc 50 de ani de când a fost desemnată Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice

Se împlinesc 50 de ani de când a fost desemnată Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice

În fiecare an, pe 3 martie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra nevoii de conservare și protejare a viețuitoarelor sălbatice, este marcată Ziua Mondială a Vieții Sălbatice.

Ziua de azi, însă, este una specială deoarece marchează împlinirea a 50 de ani de când, în cadrul „Convenției cu privire la comerțul internațional cu specii ale faunei și florei pe cale de dispariție” (CITES), în anul 1973, a fost desemnată această dată ca Ziua Mondială a Vieții Sălbatice, transmite Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

ARBDD Z Mond a Vietii Salb. 3.03.23

În acest an, tema aleasă este „Parteneriate pentru conservarea vieții sălbatice”, azi celebrându-se toate eforturilor de conservare, de la nivel interguvernamental la scară locală.

Susținerea parteneriatelor care promovează conservarea și protejarea biodiversității este foarte importantă în acțiunile noastre de asigurare a unei relații cât mai durabile cu natura, scrie pe pagina oficială ARBDD.

Și organizația WWF România a marcat Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice, schimbând logo-ul pentru a arăta cât de mult contează natura, mesajul de azi fiind „Natura este vitală și este important ca noi toți să o protejăm!” :

WWF Ro Logo Z Mond Viata Salbatica 3 .03. 23
„Omenirea poate trăi pe Pământ datorită naturii care susține viața noastră, a tuturor. Natura este cea care asigură aerul pe care îl respirăm, natura este cea care reglează temperatura, natura ne dă hrana și materialele necesare pentru hainele, casele noastre și tot ce folosim în viața de zi cu zi”,
scrie pe site-ul organizației citate, care subliniază că „natură” înseamnă „viața sălbatică”, adică multitudinea de specii de animale, păsări și plante ce funcționează precum „nodurile unei plase invizibile ce susține viața pe Pământ” și cu cât sunt mai multe specii, cu atât mai dese sunt nodurile și cu atât mai puternică este plasa noastră de siguranță. Această plasă pierde însă din forță cu fiecare specie care dispare, afectând supraviețuirea noastră.

Raportul Planeta Vie din 2022 a dezvăluit că populațiile speciilor de floră și faună sălbatică au scăzut cu 69% din 1970, iar aproximativ un milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția.

(surse info și foto : fb ARBDD, wwf.ro, fb WWFRomania)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT