Stiri din tulcea

Se anunță noi scumpiri de alimente!

1 noiembrie 2021
Se anunță noi scumpiri de alimente!

Se anunță noi scumpiri de alimente!

Creşterile de preţuri ale alimentelor sunt de-abia la început şi este posibilă, în următoarele luni, o scumpire de până la 10% a coşului mediu, estimează CEO-ul Metro România, Adrian Ariciu, relatează news.ro.

Este doar începutul pentru inflaţia la alimente. Realist vorbind, în structura costului de producţie putem vorbi de un impact deja resimţit pe ceea ce înseamnă logistică, transport, creşteri salariale şi materiale auxiliare, de împachetare sau produse nealimentare. Dar costul crescut al ingredientelor, al utilităţilor, sunt doar pe hârtie, nu şi în procesul de producţie. În 6-9 luni vom regăsi o inflaţie la produsele alimentare

a declarat Adrian Ariciu la Profit News Tv, relatează news.ro.

Acesta a adăugat că, în urma creşterii preţurilor, consumatorii români vor ajunge să caute alimente cât mai ieftine, din fiecare categorie, dar şi alimentele premium vor înregistra o majorare a vânzărilor, astfel că cel mai afectat va fi segmentul de mijloc.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în septembrie, preţurile alimentelor erau mai mari cu 4,2% faţă de cele din septembrie 2020 şi cu aproape 4 puncte comparativ cu finele anului trecut.

Totodată, cele mai recente date ale INS relevă că toți managerii români se așteaptă la creșteri de prețuri în perioada imediat următoare. Se conturează astfel o creștere accentuată a prețurilor în construcții și în comerțul cu amănuntul, până în luna decembrie.

Directorul general al SC Azomureş SA, Harri Kiiski, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că producătorii de îngrăşăminte pentru agricultură din Europa au alertat Comisia Europeană, arătând că actuala criză energetică a dus și la majorarea preţurilor fertilizanţilor şi că se poate ajunge chiar şi la o criză alimentară, relatează stiripesurse.ro.

Preţul de distribuţie în Europa este unul record. În prezent se produce la 50% din capacitatea de producţie europeană (…) Am alertat şi Comisia Europeană că actuala criză energetică duce la preţuri majorate la îngrăşăminte mâine şi la criză alimentară poimâine. Costul îngrăşămintelor pentru fermieri este între 10 şi 20%. Deci, desigur, dacă acest cost creşte, preţul alimentelor va creşte în consecinţă (…) Trebuie să te uiţi mereu la acel preţ în numerar în raport cu produsul şi în prezent preţul este de 900 USD per tona de uree

a afirmat Harri Kiiski într-o conferinţă de presă.

Specialiştii spun că mulţi fermieri din România nu vor face faţă scumpirilor de îngrășăminte, aşa că şi producţia ar putea fi mai mică!

(Sursă info: news.ro, stiripesurse.ro, Sursă foto: evz.ro)