Schimbări majore pe piața muncii din România, ca urmare a războiului din Ucraina!

24 martie 2022 | Economie
Schimbări majore pe piața muncii din România, ca urmare a războiului din Ucraina!

Schimbări majore pe piața muncii din România, ca urmare a războiului din Ucraina!

După o lună extrem de tensionată pe toate planurile, piața muncii din România continuă să crească, în ciuda contextului nefavorabil. Angajatorii recrutează la o intensitate normală, chiar mai accelerată față de perioada anterioară declanșării războiului din Ucraina, transmite Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs Group, într-un comunicat de presă.

Astfel, în intervalul 24 februarie-23 martie 2022, companiile au scos la bătaie peste 38.000 de locuri de muncă noi, cu 13% mai multe față de perioada anterioară. Totodată, numărul de joburi publicate în ultimele patru săptămâni este cu 62% mai mare versus același interval al anului trecut, potrivit datelor eJobs, liderul pieței de recrutare din România.

Retail, Prestări Servicii, Transport/Logistică, Call Center/BPO și IT&C sunt domeniile unde s-a resimțit cel mai acut nevoia de forță de muncă în ultima lună, oferta cumulată de joburi din aceste sectoare fiind de aproape 53% din numărul total de locuri de muncă.

94% dintre posturile disponibile în intervalul 24 februarie-23 martie au fost full time. Contextul actual aduce cu sine și multe premiere. Pe lângă joburile create exclusiv pentru ucraineni, într-o continuă creștere, în ultima lună, zona de voluntariat a crescut cu aproape 400% față de perioada anterioară. Peste 1.300 de astfel de oportunități au fost publicate pe eJobs.ro în ultimele patru săptămâni. 

De asemenea, și pe joburile part time s-a înregistrat o creștere semnificativă în ultima lună, de 79% versus perioada de dinaintea declanșării războiului și, respectiv, de 63% față de același interval din 2021.

Tot ca o premieră generată de context, limba ucraineană a devenit criteriu de angajare pentru o parte din angajatori în ultima lună, în condițiile în care, anterior, nu era prezentă printre limbile străine din anunțurile de recrutare.

Roxana Draghici Head of Sales eJobs

Pentru prima dată în istoria platformei eJobs.ro, limba ucraineană a intrat în top 15 cele mai căutate limbi străine de către angajatori.
De la începutul crizei din Ucraina, un număr considerabil de angajatori și-au publicat joburile dedicate ucrainenilor pe seiunea specială pe care am creat-o pentru aceștia. Numărul de locuri de muncă pentru care se caută exclusiv cetățeni ucraineni e în continuă creștere, fapt care confirmă încă o dată dorința companiilor de a-i ajuta pe refugiați.
Lucrurile sunt însă mai favorabile pentru ucrainenii care cunosc și limba engleză, aceștia putând aplica pentru majoritatea dintre cele 39.000 de locuri de muncă disponibile în acest moment pe eJobs.ro
spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.
(Sursă info: comunicat eJobs, Sursă foto: Primăria Brașov)

 

Alte Articole

Ce este prestatorul casnic și cum poate beneficia de asigurări sociale și de sănătate

Ce este prestatorul casnic și cum poate beneficia de asigurări sociale și de sănătate

5 iulie 2024

AJOFM Tulcea a publicat o serie de informații legate de prestatorii de activități casnice, adică despre lucrătorii casnici și despre platforma electronică destinată acestora și beneficiarilor lor, ce introduce un…

CISTESTE MAI MULT
Salariul vs stabilitatea jobului – ce aleg românii când caută un loc de muncă ?

Salariul vs stabilitatea jobului – ce aleg românii când caută un loc de muncă ?

4 iulie 2024

Salariul este criteriul care contează cel mai mult pentru români în alegerea unui job, în condițiile în care, la nivel global, stabilitatea jobului este cea mai importantă pentru angajați, conform…

CISTESTE MAI MULT