Stiri din tulcea

Sărbătorile de iarnă s-au încheiat și simțim tristețe – poate fi vorba de depresia post-sărbători

9 ianuarie 2024
Sărbătorile de iarnă s-au încheiat și simțim tristețe – poate fi vorba de depresia post-sărbători

Sărbătorile de iarnă s-au încheiat și simțim tristețe – poate fi vorba de depresia post-sărbători

În cazul în care, după terminarea perioadei festive, avem o stare de tristețe sau disconfort emoțional, poate fi vorba de depresia de după sărbători, ce poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau situație de viață, potrivit celor publicate pe pagina oficială InfoCons.

Explicația ar fi că în timpul sărbătorilor  oamenii tind să se concentreze pe bucurie, dar după ce aceste momente speciale se încheie, mulți se simt copleșiți de sentimente de goliciune și pierdere.

Cum se manifestă această depresie și cum putem să-i facem față ?
Specialiștii vorbesc de 5 simptome și recomandă ca cei care trec printr-o astfel de stare să comunice, să vorbească cu prietenii sau familia despre ceea ce simt.
Comunicarea deschisă poate oferi sprijin emoțional și poate ajuta la gestionarea sentimentelor.
Este important să recunoaștem ceea ce simțim, să nu ne criticăm pentru starea noastră emoțională și să ne permitem să simțim chiar și emoțiile mai dificile.

Cele 5 simptome sunt :
1. Tristețe și disconfort emoțional: Persoanele afectate pot simți o schimbare bruscă în starea lor de spirit, trecând de la bucurie la tristețe sau melancolie.
2. Singurătate: Mulți oameni se simt singuri după sărbători, mai ales dacă evenimentele festive s-au desfășurat într-un cadru social intens. Acest sentiment de singurătate poate contribui la starea de depresie.
3. Oboseală și lipsa de energie: Agitația și stresul asociate organizării și participării la sărbători pot duce la oboseală fizică și mentală. După evenimente, această oboseală poate persista, contribuind la starea de depresie.
4. Sentimente de nerealizare: Unii oameni pot simți că așteptările nerealiste pe care și le-au impus în timpul sărbătorilor nu au fost îndeplinite. Acest sentiment de nerealizare poate contribui la starea de tristețe.
5. Stres financiar: Cheltuielile excesive din timpul sărbătorilor pot duce la stres financiar. După ce se confruntă cu facturile și presiunile financiare, unii oameni pot dezvolta sentimente de anxietate și depresie.

(sursă info și foto : fb InfoCons)