Stiri din tulcea

Sărbătoarea borșului de pește de la Crișan, la a doua ediție

10 septembrie 2021
Sărbătoarea borșului de pește de la Crișan, la a doua ediție

Sărbătoarea borșului de pește de la Crișan, la a doua ediție

În Crișan s-a dat astăzi startul celei de-a doua ediții a Sărbătorii  borșului de pește din Delta Dunării. Este una dintre cele mai frumoase tradiții locale, un eveniment care atrage anual foarte mulți turiști, interesați de comunitatatea locală din satele aflate în inima Deltei Dunării. Festivalul organizat la Crișan reunește, în fiecare an, cei mai talentați bucătari din întreaga zonă deltaică.
Astfel, timp de 2 zile, pe Strada Principală din comuna Crișan se vor valorifica tradițiile gastronomice și culturale ale Deltei Dunării. Primarul comunei Crișan, Silviu Rahău, a declarat pentru Radio Delta:
„Avem festivalul borșului de pește de la Crișan, ediția a II-a. Este pentru promovarea turismului gastronomic și a promova folclorul tradițional din zona comunei Crișan, al ucrainienilor și rușilor-lipoveni. Avem ansamblurile de la Sulina, invitați speciali, Elena Gheorghe, Plăieșii. Evenimentul va dura două zile. În seara aceasta o să fie seară festivă, o să avem și foc de artificii, în jurul orei 23.00. Este multă lume! Ne bucurăm că comuna este plină de turiști astăzi și vor vedea ce înseamnă o sărbătoare câmpenească organizată la Crișan. La organizare  a contribuit Primăria Comunei Crișan, împreună cu o listă foarte mare de sponsori. Fără ajutorul dânșilor, nu puteam organiza acest eveniment, dar uitați-vă că punând umăr la umăr, împreună am reușit să organizăm evenimentul, să aducem și cântăreți de renume și ansamblurile folclorice din zonă. Am adus din fiecare localitate în parte, inclusiv cei de la Chilia au venit să gătească pentru acest eveniment.”
a precizat primarul comunei Crișan, Silviu Rahău, pentru Radio Delta. Prezent la evenimentul de deschidere de azi a fost și Dumitru Mergeani, administratorul public al județului Tulcea.
„Pescaturismul reprezintă o reală oportunitate de promovare a micilor comunități din inima Deltei Dunării, iar în acest sens noi, cei din Consiliul Județean Tulcea, nu putem decât să felicităm administrațiile locale care identifică soluțiile de creștere și de dezvoltare economică și care reușesc să facă pași în direcția potrivită“
a transmis Dumitru Mergeani, administrator public al județului Tulcea. Un model de interculturalitate, comuna Crișan are comunități semnificative de ucraineni și ruși lipoveni, ansamblurile lor fiind adevărate embleme ale minorităților care trăiesc în armonie în acest colț al țării. Pe lângă toate aceste elemente care identifică Crișanul în turismul românesc (și nu numai), pe lângă frumusețile naturale din această zonă, obiectivele turistice și tradițiile locale, Crișanul are și o remarcabilă tradiție gastronomică: aici vei putea servi tradiționalul borș de pește, dar și specialități precum raci umpluți, chifteluțe de pește, malasolcă, plachie, ardei umpluți cu pește, nalangâte, varenichi etc.
‭Vineri – 10.09.2021‬
🔹ora 12:00-deschiderea oficială a evenimentului, în prezența oficialităților
🔹ora 12:15-Formația Euxinus Sulina
🔹ora 13:15-muzica dj
🔹ora 13:45-Solist vocal muzică populară – Apostol Irina-Elena
🔹ora 14:05-muzica dj
🔹ora ‭ ‬14:30‭-‬moment ‭ ‬artistic-cultural ‭ ‬– ‭ ‬Grup ‭ ‬vocal ‭ ‬ucrainean ‭ ‬Rebalka ‭ ‬Junior, Crișan
🔹ora 15:00-muzică dj
🔹ora 16:15-Ansamblul artistic – Asociația Femeilor din Delta Dunării -Rusalca
🔹ora 17:00 Formația Euxinus Sulina
🔹ora 18:30-Radu Captari
🔹ora 19:00- Elena Gheorghe
🔹ora 20:00- Sax Party cu Alexandru Triscariu – saxofon și Robert Barbu – dj
🔹ora 20:30-Radu Captari
🔹ora 21:00-Formația Euxinus Sulina
🔹ora 22:00-Sax Party cu Alexandru Triscariu – saxofon și Robert Barbu – dj;
🔹ora 22:30-Formația Euxinus Sulina
‭Sâmbătă – 11.09.2021‬
🔹ora 08:00 – plecare din Tulcea către Crișan – nava de pasageri Fregata de la Navrom Tulcea (va
efectua o cursa specială pe ruta Tulcea-Crișan și retur)
🔹ora 10:00-muzică dj
🔹ora 11:00 – sosire nava de pasageri Fregata la Crișan
🔹ora 11:00- Ansamblul artistic Cununița din Sulina
🔹ora 11:30- muzica dj
🔹ora 12:00-Grup vocal ucrainean Veselka din Caraorman
🔹ora 12:30-muzica dj
🔹ora 13:00-Ansamblul CRL Sinicika din Mila 23
🔹ora 13:30-Formația Euxinus Sulina
🔹ora 14.00- Ansamblul artistic Dobrogeanca din Sulina
🔹ora 15:00 – 15:30 – Grup vocal ucrainean Rebalka din Crișan
🔹ora 15:30 muzica dj
🔹ora 16:00 Ansamblul etnofolcloric “Plăieșii”
🔹ora 17:30 – plecare navă de pasageri Fregata de la Crișan spre Tulcea;
🔹ora 17:00-muzică dj
🔹ora 18:00-Formația Euxinus Sulina
🔹ora 21:30 – 23:00 – muzică dj
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, floare, în aer liber şi text care spune „PRIMĂRIA COMUNEI CRIŞAN PREZINTĂ SĂRBĂTOAREA BORŞULUI DE PEȘTE DIN DELTA DUNARII CRIŞAN EDIȚIA A-II-A 10-11 SEPTEMBRIE 2021 ANSAMBLUL ETNOFOLCLORIC PLAIEȘII RADU CAPTARI ELENA GHEORGHE B GRUPUL VOCAL UCRAINEAN REBALKA ANSAMBLUL DOBROGEANCA ×× GRUPUL VOCAL UCRAINEAN REBALKA JUNIOR ANSAMBLUL CUNUNIȚA ASOCIATIA FEMEILOR DIN DELTA DUNARII RUSALCA GRUPUL VOCAL UCRAINEAN VESELKA EVENIMENT PREZENTAT DE FORMATIA "EUXINUS" ANSAMBLUL CRL SINICIKA MILA23”