Stiri din tulcea

„Sănătatea va veni” și la tulcenii din Beștepe, în cadrul unei caravane de controale medicale gratuite

29 martie 2024
„Sănătatea va veni” și la tulcenii din Beștepe, în cadrul unei caravane de controale medicale gratuite

„Sănătatea va veni” și la tulcenii din Beștepe, în cadrul unei caravane de controale medicale gratuite

Pentru al treilea an consecutiv, timp de aproximativ două luni (în perioada 30 martie – 2 iunie 2024), peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), iar localitatea tulceană Beștepe este printre destinațiile acestei caravane, conform unui comunicat APCR transmis redacției de agenția Deci se poate.

În cadrul caravanei, ce va ajunge doar în sate aflate la minim 20 km de cel mai apropiat spital, echipe formate din medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale şi elevi la şcoli sanitare postliceale vor merge pe teren pentru a consulta, informa şi educa pacienţii despre riscul complicaţiilor diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, obezităţii şi hepatitelor B şi C.

Deci se poate APCR Caravana analiza gratuite Bestepe mart iun 24 afis

Caravana va sosi în fiecare localitate timp de trei zile, în două etape distincte: prima etapă va fi dedicată recoltării de sânge, iar în weekendul următor, pacienții care participă la caravană vor fi consultați de medici specialiști.

Mai exact, tulcenii din Beștepe vor beneficia de un control medical complet, iar rezultatele analizelor de sânge efectuate în weekendul anterior vor fi interpretate, fiind vorba de investigații ce includ o gamă largă de servicii medicale: consultaţie cardiologică (inclusiv EKG, evaluarea scorului cardiac, măsurarea tensiunii şi a pulsului), consultaţie diabetologică (care include testarea glicemiei instant, testul Michigan, măsurarea circumferinţei abdominale, procentul de grăsime, calculul indicelui de masă corporală), analizele de sânge (cum ar fi profilul lipidic, nivelul total al colesterolului, Ldl, HDL, trigliceridele, glucoza serică, hemoglobina glicozilată şi hemograma) şi teste pentru hepatitele B şi C.

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2023”, România are a doua cea mai crescută rată a mortalității din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul).
De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu aproape zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia,
scrie în comunicatul APCR.

„În mediul rural, mulţi oameni nu au un medic de familie în apropiere, iar costurile transportului până la cel mai apropiat spital pot fi descurajatoare. Asta înseamnă că pentru aceşti oameni prevenţia nu este o opţiune, iar vizitele la medic sunt rare şi adesea întârzie până când problemele de sănătate devin grave. Este important de menţionat că cei care beneficiază de investigaţii medicale gratuite la caravana mobilă ar plăti sume considerabile, de până la 1.300 de lei, pentru aceleaşi servicii la o clinică privată”,
a declarat Cezar Irimia, preşedintele APCR.

Pe lângă controalele medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea şi educarea pacienţilor.
De aceea, pacienţii vor primi materiale informative despre diabet şi bolile cardiovasculare, dar şi despre importanţa prevenţiei pentru o viaţă mai bună.

(surse info, foto : comunicat APCR , decisepoate.ro)