Șalupă de mare viteză, în dotarea Grupului de Nave Sulina

9 februarie 2022 | Actualitate
Șalupă de mare viteză, în dotarea Grupului de Nave Sulina

Șalupă de mare viteză, în dotarea Grupului de Nave Sulina

Cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză intră de azi în dotarea Poliției de Frontieră Română, anunță Garda de Coastă. Una dintre nave va ajunge în Portul Sulina, în dotarea polițiștilor de frontieră de acolo.

salupa mare viteza sulina 6

Cele 5 șalupe au fost inaugurate în această dimineață, în Portul Constanța, în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode şi inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

salupa mare viteza sulina 5

Proiectul a fost demarat în luna august a anului 2020, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a cinci șalupe maritime de intervenție, de mare viteză, model 1850 BV-CPB –Coastal Patrol Boat.

Contractul a fost încheiat cu firma finlandeză OY KEWATEC ALUBOAT AB şi a vizat achiziția a cinci mijloace de mobilitate navală, în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex), procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă.

Valoarea contractului este de 34.464.000 de lei fără TVA (6,9 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă-Frontiere Vize, șalupele de intervenție intrând în dotarea Poliției de Frontieră Române la sfârsitul anului 2021.

Aceste nave fac parte dintr-un proiect mai amplu care presupune suplimentarea flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul căruia sunt achiziţionate cinci şalupe maritime de intervenţie (model 1850 BV-CPB – Coastal Patrol Boat) și două nave maritime de patrulare (CPV-Coastal Patrol Vessel, contractul fiind semnat cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands în luna martie a anului 2021).

salupa mare viteza sulina 4

salupa mare viteza sulina 3

salupa mare viteza sulina 2

Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră.

Cu navele aflate în dotare, trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).

Aceste nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare și intervenție la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.

De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziția de şalupe de intervenţie este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate faţă de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

Această achiziţie va conduce la îmbunătăţirea cooperării operaţionale în cadrul acţiunilor comune Frontex la care participă Poliţia de Frontieră Română, fără a priva totodată structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace tehnice pe perioade îndelungate.

Principalele caracteristici tehnico-tactice ale şalupelor maritime de patrulare și intervenție model 1850 BV-CPB:
– capacitate de a executa misiune continuă 24 de ore;
– echipaj: 5 persoane (4 membri plus o persoană cu sarcini operaționale Frontex);
– viteză maximă: 40 noduri (peste 100 km/oră)
– lungime totală: 18,42 m;
– lăţime totală: 4,4 m;
– pescaj maxim: 0,95 m;
– autonomie de 500 mile marine.

(Sursă info: Garda de Coastă, Ilustrație: ziuaconstanta.ro)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT