Stiri din tulcea

S-a lansat Campania Națională „Curățăm România!”, cu sprijinul AcoR și ARBDD Tulcea

5 aprilie 2022
S-a lansat Campania Națională „Curățăm România!”, cu sprijinul AcoR și ARBDD Tulcea

S-a lansat Campania Națională „Curățăm România!”, cu sprijinul AcoR și ARBDD Tulcea

Ministrul Mediului Tánczos Barna a lansat ieri Campania Națională „Curățăm România!”, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.
Ar putea fi o imagine cu text care spune „Vrem 0 țară FĂRĂ DEȘEURI abandonate! curatamromania.ro MINISTERU MEDIULUI, APELOR IPADURILOR”
Campania se desfășoară în perioada 4 aprilie – 4 mai 2022 cu sprijinul Asociației Comunelor din Romania (ACoR), Asociației Orașelor din România (AOR), Asociației Municipiilor din România (AMR), dar și prin implicarea Companiilor Naționale – CNAIR, CFR și a instituțiilor din subordinea/coordonarea MMAP – AFM, ANAR, RNP-Romsilva, GNM, ANPM și ARBDD Tulcea!
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi în aer liber
Orice loc în care deșeurile sunt abandonate este expresia nepăsării și a rușinii. Astăzi sunt mii de localități în România, în care găsim priveliști sufocate de deșeuri.
Campania «Curățăm România!» trebuie, în primul rând, să ne învețe să ne pese și să ne pună pe toți la treabă pentru a da copiilor noștri alte sate, alte comune, alte orașe!
Prin această campanie, facem un apel ferm către autoritățile locale pentru că legislația spune foarte clar că salubrizarea orașelor, comunelor, este responsabilitatea lor. De aceea, dincolo de apelul la implicare, punem la dispoziția UAT-urilor și un program de finanțare pentru aceste acțiuni, cu un buget total de 20 de milioane de lei.
Dacă nu gestionăm corect deșeurile, nu doar că nu vom schimba fața României pătată de acestea, însă vom pierde și economic. Dincolo de autoritățile locale, instituțiile noastre vor fi și ele implicate, de la RNP – Romsilva pentru păduri mai curate, la ANAR pentru ape asemenea, precum și GNM, care să supravegheze rezultatele
a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.
În scopul derulării eficiente a acestei campanii, în funcție de numărul locuitorilor, UAT-urile vor primi sume între 3.000 și 30.000 de lei.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi stând în picioare
Prin această campanie, dăm un semnal tuturor că ne pasă de țara noastră și că ne pasă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Pe de o parte, avem de a face cu indiferența unora, iar pe de altă parte, avem de a face cu reaua intenție a altora, a celor care aruncă deșeurile în modul acesta. Totodată, venim în sprijinul UAT-urilor, astfel încât acestea să-și poată deconta parte din cheltuielile pe care le vor efectua în această perioadă de campanie și mă bucur și salut disponibilitatea și discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, cu reprezentanții Asociației Comunelor din România, cu cei ai Asociației Orașelor din România
a declarat Bogdan Balaniscu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Campania are ca obiectiv formarea de atitudini şi percepţii privind protecţia mediului, mai ales în rândul copiilor, așa că mai mulți elevi din țară vor participa pe parcursul lunii aprilie la ea.
Campania îşi propune responsabilizarea şi implicarea activă a tuturor elevilor cu obiectivul comun de a păstra o ţară curată, prin participarea specialiştilor în probleme de mediu la orele de dirigenţie cu tematici specifice, precum şi încurajarea implicării elevilor în activităţi de voluntariat în domeniul protecţiei mediului.
Formarea de atitudini şi percepţii privind protecţia mediului reprezintă pentru cele două ministere un obiectiv la fel de important ca implicarea în acţiuni concrete de ecologizare pe bază de voluntariat
informează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei. Potrivit sursei citate, la nivelul fiecărui judeţ, acţiunile educative vor fi coordonate de echipe mixte formate din reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi ai instituţiilor de nivel judeţean din subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
În acest context, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a subliniat importanța introducerii „Săptămânii verzi” în structura anului școlar 2022 – 2023, ca perioadă dedicată acțiunilor de protecție a mediului. Această inițiativă este în acord cu prioritățile la nivel european și mondial, precum și cu obiectivele Proiectului România Educată. Conform declarației asumate de către miniștrii Sorin Mihai Cîmpeanu și Barna Tánczos, regulamentul de organizare a „Săptămânii verzi” va fi elaborat în parteneriat de către cele două instituții guvernamentale.
(Sursă info și foto: Facebook Ministerul Mediului, Faceboom Curățăm România, edu.ro, gandul.ro)