Stiri din tulcea
S-a încheiat prima experiență Erasmus+ a Palatului Copiilor Tulcea
S-a încheiat prima experiență Erasmus+ a Palatului Copiilor Tulcea
Un proiect cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, menit să deschidă minți și suflete, ce a vizat formarea a 6 cadre didactice la în domeniul incluzunii sociale și al coachingului, a ajuns la final, „lăsând porțile deschise către Europa”, după cum scrie în comunicatul de presă transmis redacției de Palatul Copiilor Tulcea, în calitate de beneficiar.
Este vorba de proiectul european „Keys for Inclusion and Success: opening minds, opening souls! – KIS” / „Chei pentru Incluziune și Succes: deschidem minți, deschidem suflete!”, cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, în cadrul Acțiunii-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scopul învățării, Domeniul Educație școlară.
Prin acest proiect, ce a avut o perioadă de implementare de 18 luni, s-a dorit dezvoltarea de strategii creative de educație nonformală prin care profesorii să crească capacitatea elevilor de a se integra respectând diversitatea și a-și atinge potențialul maxim de dezvoltare.
Mai exact, 3 profesori ai Palatului au absolvit, în iulie 2022, cursul ”Vitamin C boosts education! – coaching and non-formal education method to bring out the best from your learner” în Malaga – Spania, iar alți 3 au absolvit cursul ”Non-formal for inclusion” în Caldas de Rainha – Portugalia, în august 2022.
Participarea la mobilitățile de formare a fost doar începutul unei provocări profesionale, prin care cei 6 profesori-resursă au adus și propagat în organizație practici europene de incluziune și coaching, încercând să abordeze diversitatea colectivelor de elevi din Palatul Copiilor Tulcea nu ca pe o provocare, ci ca pe o oportunitate.
Au ales să valorifice tărâmul fertil al diversității, folosind strategii creative de educație nonformală, pentru a crea contexte în care elevii să experimenteze sentimentul de acceptare și valorizare, de reușită personală și colectivă, de apartenență la un mediu incluziv și tolerant.
După ce au aplicat, adaptat, testat și validat practicile dobândite în experiența europeană de formare, profesorii-resursă au susținut o serie de activități de diseminare și transfer de bune parctici, creând premise pentru construirea unei comunități pentru incluziune și succes, atât în interiorul instituției, cât și la nivelul comunității educaționale lărgite.
„Schimbul de chei”, „Jurnalul experienței europene”, „Ștafeta cheilor”, „Comunitate pentru incluziune și succes”, „Chei pentru incluziune și succes” sunt activități desfășurate în cadrul consiliilor profesorale, comisiilor metodice și a atelierelor de dezvoltare profesională județene, ce s-au bucurat de un feedback foarte bun din partea profesorilor participanți.
Unele dintre practicile educaționale aplicate în cadrul acestui proiect au fost cuprinse într-un mini-ghid de bune practici online, o resursă deschisă celor care doresc să se alăture comunității educaționale pentru incluziune și succes.
Proiectul KIS și-a încheiat misiunea, însă porțile către internaționalizare și profesionalizare la nivel european rămân deschise.
(sursă info și foto : comunicat de presă Palatul Copiilor Tulcea)