Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a acuzat duminică că unele avioane de luptă ucrainene au fost trimise în România și în alte țări vecine ale Ucrainei, pe care nu le-a identificat. Konașenkov a avertizat că, dacă acele avioane de război atacă forțele ruse de pe teritoriul acelor națiuni, ”ar putea fi considerată angajamentul acelor țări în conflictul militar”.

Știm sigur că avioane de luptă ucrainene au zburat în România și în alte țări vecine. Utilizarea rețelei de aerodromuri din aceste țări ca bază pentru aviația militară ucraineană și utilizarea lor ulterioară împotriva armatei Rusiei poate fi considerată ca implicarea acestor state într-un conflict armat” a declarat Konașenkov. Totodată, acesta a pretins că ”practic toate” aeronavele ucrainene pregătite pentru luptă au fost distruse.

Igor Konasenkov

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării au loc în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un ”apel disperat” către țările vestice și a cerut avioane pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi și a cerut NATO să impună o zonă de restricție aeriană peste Ucraina.

Reamintim că în urmă cu zece zile, un avion militar ucrainean Su-27 a intrat în spațiul aerian al României și aterizat la Bacău. Ulterior, Ministerul Apărării din România a precizat că acesta se rătăcise. Câteva zile mai târziu, acesta a decolat înapoi spre Ucraina, fără muniție la bord.

ciuca avertismente rusia digi24

Nicolae Ciucă, despre avertismentele Rusiei: Retorică pentru a abate atenția de la ce se întâmplă în Ucraina, unde sunt uciși civili!

Amenințările Rusiei sunt nefondate și asta pentru că aeronova ucraineană care a decolat din România a plecat neînarmată, iar întreaga operațiune a fost transparentă, a declarat premierul Nicolae Ciucă pentru Digi24.  Premierul spune că astfel de avertismente reprezintă o „retorică prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

Nicolae Ciucă a explicat că amenințările Rusiei sunt nefondate, pentru că avionul ucrainean care a intrat în spațiul României în prima zi a conflictului militar din Ucraina, a plecat neînarmat! „Avionul ucrainean a plecat din România neînarmat, tocmai pentru a evita orice situație în care să putem fi acuzați că a zburat o aeronavă de luptă, să poată să intre direct în acțiune de pe teritoriul țării noastre. Ca atare nu văd de ce am fi acuzați că am desfășurat astfel de activități. A fost public, transparent fără niciun fel de intenţie de a ascunde ceva”.

Premierul spune că nu este cazul să ne simțim amenințați. „Este o retorică folosită în ultima perioadă, prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real în teren în Ucraina, unde vedem că sunt ucişi civili, unde vedem că nu se respectă absolut deloc legile conflictului armat, şi în felul acesta este mai uşor să spui atenţie la ceilalţi pentru că vă puteţi transforma şi voi în parte a acţiunii beligerante pe care ei o desfăşoară”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în direct duminică seară la Digi24.

(Sursă info: biziday.ro, digi24.ro, Ilustrație: digi24.ro, stirileprotvro, stiri.md)