Stiri din tulcea

Românii obligați să blureze pozele cu mașini parcate ilegal

12 august 2021
Românii obligați să blureze pozele cu mașini parcate ilegal

Românii obligați să blureze pozele cu mașini parcate ilegal

Cei ce obișnuiesc să posteze pe internet imagini cu mașini care încalcă legislația rutieră, iar în imagini apare și numărul de înmatriculare, pot fi considerați operatori de date personale și trebuie să respecte principiile prelucrării datelor, altfel riscă să fie amendați, scrie avocatnet.ro.

Această concluzie apare într-un raport al Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), document publicat vineri pe site-ul instituției.

În plus, ANSPDCP subliniază că, de principiu, monitorizarea respectării regulilor de circulație cade în competența poliției, mai relatează avocatnet.ro.

Așa cum reiese din raport, autorității i s-a cerut opinia “cu privire la legalitatea prelucrării datelor în contextul înregistrării și publicării pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni în contextul circulației pe drumurile publice”.

Autoritatea română de protecție a datelor a răspuns că informațiile legate de numerele de înmatriculare ale mașinilor reprezintă date cu caracter personal, deoarece duc la identificarea, în mod indirect, a proprietarilor acestora (persoane fizice).

Prin urmare, potrivit GDPR, cei ce prelucrează astfel de date, indiferent dacă vorbim despre o persoană fizică sau una juridică, au calitatea de operator de date cu caracter personal și obligația de a respecta prevederile legale din domeniul protecției datelor. Altfel riscă amendarea.

Potrivit GDPR, prelucrarea este legală numai dacă și în măsura în care persoana vizată și-a dat consimțământul pentru publicarea numărului de înmatriculare. Iar operatorul trebuie să dovedească că persoana în cauză și-a dat consimțământul.

Așadar, distribuirea unor astfel de date personale pe internet, care pot ajunge în posesia unui număr mare de persoane, fără să existe un control ulterior asupra utilizării lor, poate reprezenta o nerespectare a dreptului la viață privată și a prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal.

Concluzionând, ANSPDCP e de părere că “prelucrarea de date preconizată (respectiv înregistrarea și publicarea pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni în contextul circulației pe drumurile publice) nu respectă principiile prelucrării datelor, în special cel al legalității, iar monitorizarea respectării dispozițiilor legale în domeniul circulației pe drumurile publice este atribuția autorităților competente.

(sursă info: avocatnet.ro, sursă foto: Ai parcat ca un bou Tulcea)