România se va colora în roșu, galben și …portocaliu

24 iulie 2023 | Actualitate
România se va colora în roșu, galben și …portocaliu

România se va colora în roșu, galben și …portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, pentru următoarele 3 zile, atât atenționări, cât și avertizări meteorologice, în urma cărora România se va colora, mâine, în roșu, galben și …portocaliu, fiind anunțate temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade și disconfort termic deosebit de accentuat în 6 județe din sudul țării și în capitală.

Și județul nostru va fi multicolor în acest început de săptămână.

Azi, 24 iulie, este Cod Galben de Caniculă doar în partea de vest a județului dar mâine, 25 iulie și miercuri, 26 iulie vor fi 2 coduri galbene și portocalii, cu temperaturi maxime de până la 39 de grade, disconfort termic accentuat și cu indicele temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

În aceste condiții, sunt binevenite recomandările transmise de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Delta” al județului Tulcea.

În această perioadă,  este foarte important să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă, deoarece canicula poate produce probleme de sănătate celor care nu respectă regulile de protecţie și poate afecta grav organismul celor vulnerabili : bătrâni, copii și persoane cu afecțiuni cronice.

Prin urmare, ni se recomandă :

-evitați pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00– 18:00;
– purtaţi pălării de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise;
– pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
– beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute.
– nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii și nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
– consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
– aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU.

(surse info,  foto : meteoromania.ro, fb isudelta)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT