România este țara din UE cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor

7 martie 2023 | Economie
România este țara din UE cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor

România este țara din UE cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor

 

Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE: aproape jumătate dintre ei se confruntă cu nutriție deficitară, acces inegal la educație și la servicii sociale, după cum reiese dintr-un raport Eurostat, transmis de organizația Salvați Copiii România.

În toate statele UE, numărul copiilor la limita sărăciei a crescut cu 200.000 în 2021, dar cea mai mare rată a sărăciei sau a excluziunii sociale este in țara noastră (o creștere cu 25.000 de copii) și anume 41,5%, adică peste 1,5 milioane de copii.
România este urmată la distanță de Spania cu 33,4%, în vreme ce în Finlanda și Danemarca sunt cele mai scăzute procente : 13,2%, respectiv 14%, potrivit raportului european.

În țara noastră, riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale față de mediul urban.
În 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale.
Una din 10 familii nu și-a putut permite să își încălzească locuința în mod corespunzător în 2021 și aproape una din cinci nu și-a putut permite o masă hrănitoare.

Un sondaj realizat în 2022 privind impactul crizei economice asupra familiilor din România a evidențiat că 40% dintre gospodării au înregistrat o scădere a veniturilor comparativ cu 2021, în timp ce cheltuielile au crescut pentru 98% dintre familii, scrie în comunicatul de presă remis redacției de Salvați Copiii România.

Testele naționale organizate în 2022 cu scopul de a depista problemele timpurii de alfabetizare arată rezultate slabe la învățătură în școlile din România. Rezultatele arată că doar 11% dintre elevii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani sunt cititori fluenți, în timp ce 42% dintre elevi sunt calificați drept „nefuncționali”, ceea ce se apropie de analfabetism.

În acest context, Organizația Salvați Copiii solicită Guvernului României:
să acorde prioritate copiilor și familiilor vulnerabile în procesele de elaborare a politicilor și bugetelor și să sprijine autoritățile locale în combaterea sărăciei în rândul copiilor, în special prin consolidarea bugetării drepturilor copilului la nivel local.
– să aprobe, să pună în aplicare și să monitorizeze un plan strategic național coerent menit să asigure echitatea în educație pentru copiii aflați în situații vulnerabile.
– să consolideze sistemul de asistență socială pentru a sprijini copiii și familiile expuse riscului de sărăcie.
– să direcționeze compensațiile/intervențiile de sprijin către familiile și copiii cei mai vulnerabili, în loc să opteze pentru măsuri cu caracter general.

(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România)

Alte Articole

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

18 iunie 2024

Firmele care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj…

CISTESTE MAI MULT
A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

10 iunie 2024

  Începând de azi, 10 iunie, românii care vor să economisească pot cumpăra titluri de stat TEZAUR cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6%, respectiv…

CISTESTE MAI MULT