Stiri din tulcea
România este țara din UE cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor
România este țara din UE cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor
Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE: aproape jumătate dintre ei se confruntă cu nutriție deficitară, acces inegal la educație și la servicii sociale, după cum reiese dintr-un raport Eurostat, transmis de organizația Salvați Copiii România.
În toate statele UE, numărul copiilor la limita sărăciei a crescut cu 200.000 în 2021, dar cea mai mare rată a sărăciei sau a excluziunii sociale este in țara noastră (o creștere cu 25.000 de copii) și anume 41,5%, adică peste 1,5 milioane de copii.
România este urmată la distanță de Spania cu 33,4%, în vreme ce în Finlanda și Danemarca sunt cele mai scăzute procente : 13,2%, respectiv 14%, potrivit raportului european.
În țara noastră, riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale față de mediul urban.
În 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale.
Una din 10 familii nu și-a putut permite să își încălzească locuința în mod corespunzător în 2021 și aproape una din cinci nu și-a putut permite o masă hrănitoare.
Un sondaj realizat în 2022 privind impactul crizei economice asupra familiilor din România a evidențiat că 40% dintre gospodării au înregistrat o scădere a veniturilor comparativ cu 2021, în timp ce cheltuielile au crescut pentru 98% dintre familii, scrie în comunicatul de presă remis redacției de Salvați Copiii România.
Testele naționale organizate în 2022 cu scopul de a depista problemele timpurii de alfabetizare arată rezultate slabe la învățătură în școlile din România. Rezultatele arată că doar 11% dintre elevii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani sunt cititori fluenți, în timp ce 42% dintre elevi sunt calificați drept „nefuncționali”, ceea ce se apropie de analfabetism.
În acest context, Organizația Salvați Copiii solicită Guvernului României:
– să acorde prioritate copiilor și familiilor vulnerabile în procesele de elaborare a politicilor și bugetelor și să sprijine autoritățile locale în combaterea sărăciei în rândul copiilor, în special prin consolidarea bugetării drepturilor copilului la nivel local.
– să aprobe, să pună în aplicare și să monitorizeze un plan strategic național coerent menit să asigure echitatea în educație pentru copiii aflați în situații vulnerabile.
– să consolideze sistemul de asistență socială pentru a sprijini copiii și familiile expuse riscului de sărăcie.
– să direcționeze compensațiile/intervențiile de sprijin către familiile și copiii cei mai vulnerabili, în loc să opteze pentru măsuri cu caracter general.
(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România)