Stiri din tulcea

România este pe locul 3 în regiune la cumpărăturile online

9 noiembrie 2023
România este pe locul 3 în regiune la cumpărăturile online

România este pe locul 3 în regiune la cumpărăturile online

 

Țara noastră ocupă locul al treilea în Europa Centrală și de Est şi locul 12 la nivel european când vine vorba de cumpărăturile online, conform unui raport pentru acest an, transmite InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor.

Produsele de uz zilnic apar tot mai des în comenzile online, potrivit celei mai mari platforme de vânzări din România.

Doar în prima jumătate a acestui an au fost cu peste 20% mai multe comenzi care au inclus produse pentru îngrijirea casei, cosmetice, jucării, haine, cafea sau ceai, pentru care, o persoană a cheltuit în medie 259 de lei în fiecare lună.

Cu toate avantajele pe care le oferă, de la comoditatea de a comanda produse din confortul casei până la opțiunile variate de produse disponibile, cumpărăturile online au devenit preferatele multor oameni, o parte integrantă a vieții noastre cotidiene

Dar este important să fim conștienți și de pericolele din mediul online iar pe site-ul infocons.ro a fost publicat un ghid complet despre cumpărăturile online, care include aspecte legate de siguranță, capcane potențiale, înșelătorii, metode de returnare a produselor și modalități de plată, precum și ce trebuie să avem în vedere atunci când plătim online.

Siguranța este esențială și de aceea trebuie să luăm în considerare câteva aspecte pentru a ne proteja informațiile și datele personale:

– Site-uri de încredere: Asigurați-vă că cumpărați de la site-uri web de încredere și verificați certificările de securitate, cum ar fi SSL (Secure Socket Layer), pentru a vă proteja datele personale.
– Parole puternice: Utilizați parole puternice și unice pentru fiecare cont online și schimbați-le în mod regulat.
– Software actualizat: Asigurați-vă că aveți instalate cele mai recente actualizări de securitate pentru sistemul de operare și software-ul browser-ului.
– Verificați URL-ul: Asigurați-vă că adresa site-ului web începe cu “https://” și că este corect scrisă. Fiți atenți la site-urile care folosesc sub-domenii sau nume de domenii similare pentru a înșela cumpărătorii.

InfoCons a publicat și o listă cu capcanele pe care trebuie să le evităm atunci când facem cumpărături online :

– Preturi prea bune pentru a fi adevărate: Dacă un produs este mult sub prețul de piață, ar putea fi un semn de înșelătorie.
– Recenzii false: Unele site-uri folosesc recenzii false sau manipulează recenziile pentru a părea că produsele lor sunt mai bune decât sunt în realitate. Citiți recenziile cu atenție și verificați dacă sunt credibile.
– Site-uri necunoscute: Evitați să cumpărați de pe site-uri necunoscute sau care par dubioase. Cumpărați de la comercianți de încredere sau site-uri web recunoscute.
– Phishing și e-mail-uri false: Fiți atenți la e-mailurile care solicită informații personale sau financiare. Phishing-ul online este o metodă obișnuită folosită de infractorii cibernetici.

În ceea ce privește înșelătoriile din lumea cumpărăturilor online, acestea sunt o amenințare reală și este important să știm cum să le evităm :

– Înșelătorii cu produse false: Unii vânzători vând produse contrafăcute sau de calitate scăzută. Citiți recenziile, verificați informațiile despre vânzător și întrebați despre politica de returnare.
– Înșelătorii legate de livrare: Uneori, produsele nu sunt livrate așa cum au fost descrise sau deloc. Verificați politica de livrare și returnare a site-ului și păstrați toate documentele legate de tranzacție.
– Escrocherii de tip “advance fee” sau “phishing”: Fiți atenți la cererile de bani în avans sau la e-mailurile care pretind că sunt de la bănci sau instituții financiare. Nu oferiți niciodată informații personale sau financiare prin e-mail.

Tot în ghidul publicat de InfoCons apar și informații privind returnarea produselor cumpărate online, precum și modalitățile de plată în online și avertisme legate de acestea:

Returnarea Produselor Cumpărate Online
– În cazul în care sunteți nemulțumiți de un produs cumpărat online, este important să cunoașteți politica de returnare a site-ului sau a magazinului online. Iată câteva sfaturi pentru a facilita procesul de returnare:
– Citirea politicii de returnare: Verificați politica de returnare înainte de a face o achiziție. Unele produse sau comercianți pot avea politici mai stricte.
– Păstrați ambalajul original: Dacă intenționați să returnați un produs, păstrați ambalajul original și păstrați toate documentele asociate cu achiziția.
– Procesul de returnare: Urmăriți cu atenție procedura de returnare stabilită de comerciant și asigurați-vă că urmați pașii corect.
– Returnarea produselor defecte: Dacă primiți un produs defect sau deteriorat, contactați imediat comerciantul și solicitați o soluționare.

Modalități de Plată în Cumpărăturile Online
– Atunci când faceți cumpărături online, puteți alege dintre mai multe metode de plată. Iată câteva dintre cele mai comune:
– Carduri de credit/debit: Aceasta este cea mai frecventă metodă de plată online. Este convenabilă, dar trebuie să fiți atenți la securitatea cardului dvs.
– Plăți mobile: Aplicații precum Apple Pay, Google Pay și PayPal facilitează plățile online rapide și securizate.
– Transfer bancar: Poate fi utilizat pentru cumpărături online, dar este mai puțin convenabil decât alte opțiuni.
– Bitcoin și alte criptomonede: Această metodă de plată devine tot mai populară, dar asigurați-vă că înțelegeți cum funcționează criptomonedele înainte de a le utiliza.

Atenție la Plata Online
– Atunci când efectuați plăți online, trebuie să fiți vigilent cu privire la securitatea informațiilor dvs. Iată câteva sfaturi importante:
– Utilizați conexiuni securizate: Asigurați-vă că sunteți conectat la o rețea de încredere și că site-ul pe care îl utilizați este securizat.
– Verificați de două ori datele: Înainte de a finaliza o tranzacție, verificați sumele, numele comerciantului și detaliile tranzacției pentru a evita erori.
– Păstrați înregistrările: Păstrați evidența tuturor tranzacțiilor și documentelor asociate pentru a vă ajuta în caz de probleme.
– Utilizați autentificarea cu doi factori: Dacă este disponibilă, activați autentificarea cu doi factori pentru a vă proteja contul.

(sursă info și foto : fb InfoCons, infocons.ro)