Stiri din tulcea

România a cheltuit până acum 30 de milioane de euro pentru criza refugiaților ucraineni

21 martie 2022
România a cheltuit până acum 30 de milioane de euro pentru criza refugiaților ucraineni

România a cheltuit până acum 30 de milioane de euro pentru criza refugiaților ucraineni

O echipă de la Comisia Europeană va veni, săptămâna aceasta, la Bucureşti pentru a discuta un mecanism  de decontare a cheltuielilor făcute de statul român cu refugiaţii ucraineni, a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o declarație de presă.

Comisia Europeană va trimite o comisie la Bucureşti care va discuta despre mecanismele de decontare a cheltuielilor pe care România le angajează la acest moment, sunt 30,5 milioane de euro cheltuiţi deja de ţara noastră, pentru gestionarea fluxurilor de refugiaţi, costurile sunt complexe pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare şi hrană, ştiţi, Guvernul a decis să acorde transport gratuit pentru refugiaţii care intră în România, mulţi aleg să iasă din ţara noastră, fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria. Primele cereri de decontare au fost transmise la Bruxelles, săptămâna trecută.

a declarat Cărbunaru. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că, pentru a estima cheltuielile cu refugiaţii ucraineni, toate ministerele şi autorităţile implicate fac evaluări.

Evaluările se fac zilnic şi toate ministerele, toate autorităţile care contribuie la aceste forme din perspectiva efortului naţional bugetar alimentează Guvernul cu informaţii la zi privind aceste demersuri. La aceste cifre se adaugă şi eforturile pe care, la nivel local, autorităţile le desfăşoară şi aici cunoaştem în special eforturile pe care le desfăşoară judeţele de la graniţa de nord, în special Suceava, sau în partea de sud-est – Tulcea. Şi acolo sunt eforturi semnificative. Prin hub-ul de la Suceava cred că am depăşit deja 10 transporturi umanitare gestionate prin acest hub care are o anvergură europeană. (…) Toate cheltuielile sunt centralizate şi transmise. Săptămâna aceasta, oficialii de la Bruxelles care vin la Bucureşti au misiunea de a genera un mecanism cât mai coerent şi cât mai integrat şi cât mai rapid de decontare a tuturor cheltuielilor pe care România le gestionează

a explicat Cărbunaru. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că aproximativ 80.000 de cetăţeni din Ucraina au ales să rămână în România, dintre cei peste 500.000 care au trecut graniţa din cauza conflictului militar din ţara lor. Sunt 30.000 de copii, dintre care unii au fost preluaţi în grija statului român.

În acest moment sunt circa 80.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România, din cei peste 515.000 care de la debutul conflictului, în 24 februarie, au intrat în ţara noastră.
Sunt 30.000 de copii, unii dintre ei au fost preluaţi în grija structurilor specializate ale statului român, în centre dedicate protecţiei copilului, dar, desigur, sunt mulţi alţii care au nevoie de integrare în sistemul educaţional, care au nevoie de servicii de sănătate sau alte servicii sociale pe care România trebuie să fie pregătită să le ofere
a declarat Dan Cărbunaru.

În ceea ce priveşte fluxul de refugiaţi din Ucraina, în ultimele zile, acesta a înregistrat o mică scădere.

(Sursă info: news.ro, Ilustrație: ISU Delta Tulcea)