ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, va fi lansat luna viitoare

11 octombrie 2023 | Educatie
ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, va fi lansat luna viitoare

ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, va fi lansat luna viitoare

Al doilea satelit românesc construit de cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București a trecut testele și va fi lansat de la Space X în noiembrie la bordul unei rachete Falcon 9, conform unui material informativ transmis redacției.

ROM-3, al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission, realizare a echipei RomSpace, se află în procedurile finale și va fi trimis pe orbită.
Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital, din Glasgow, UK. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă în această lună.

ROM 3 comunicat lansare noiembrie 23

„ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim”,
a declarat Filip Bușcu, liderul echipei.

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 cm, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2 și este echipat cu tehnologie mai avansatà ce include și o cameră de 5 megapixeli.
Misiunea lui este să culeagă date din spațiu despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori.
Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

„Proiectul acestor copii este o performanță excepțională pe care avem datoria să o celebram și să o susținem pentru viitor.
Astfel de copii și realizarile lor ne oferă speranța că generațiile viitoare vor împlini pentru România ceea ce noi doar am îndrăznit să visăm. M-am bucurat să putem sprijini viziunea, efortul și determinarea lor”
a declarat Dragoș Damian, CEO Terapia – partener al proiectului ROM 3.

Satelitul va orbita în jurul Pămîntului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agenției The Group si cu susținerea acordată Liceului Internațional de Informatică de Primăria Sectorului 3.

Echipa de elevi e formată din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic și Alexandru Peticaru.
”Aseară, ICHB (Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti) a făcut istorie și aceste clipe unice vor rămâne mărturie că aici orice este posibil dacă îți dorești cu adevărat și dacă ai susținerea necesară!”,
scria pe pagina oficială ichb.liceu, după lansarea primului satelit creat de elevii români.

(surse info, foto : comunicat de presă ROM-3, fb ichb.liceu)

Alte Articole

Evaluarea Națională la Tulcea : nicio medie de 10 și peste 35% dintre elevi cu medii sub 5

Evaluarea Națională la Tulcea : nicio medie de 10 și peste 35% dintre elevi cu medii sub 5

4 iulie 2024

La nivel național, Evaluarea elevilor de clasa a VIII-a din acest an a venit cu rezultate mai slabe față de anii anteriori, dintre cei aproape 153.000 (152.903) elevi prezenți, un…

CISTESTE MAI MULT
Tulcea, printre județele cu cea mai ridicată prezenţă la Evaluarea naţională

Tulcea, printre județele cu cea mai ridicată prezenţă la Evaluarea naţională

3 iulie 2024

În Bucureşti și 5 județe din România, printre care și Tulcea (alături de Neamţ, Constanţa, Ilfov şi Gorj) s-a înregistrat cea mai ridicată prezenţă la Evaluarea Naţională a absolvenților clasei…

CISTESTE MAI MULT