Rezumatul celor 6 zile ale Festivalului Ivan Patzaichin – derulate cu emoție, purtând amprenta puternică a marelui campion

14 septembrie 2022 | Cultura
Rezumatul celor 6 zile ale Festivalului Ivan Patzaichin – derulate cu emoție, purtând amprenta puternică a marelui campion

Rezumatul celor 6 zile ale Festivalului Ivan Patzaichin – derulate cu emoție, purtând amprenta puternică a marelui campion

„Vom face Festivalul Ivan Patzaichin cât timp vom fi aici”

 

„Vom continua să facem Festivalul și la anul, și peste doi ani, și peste zece, cât timp vom fi aici, până când nu vom mai putea, și vor fi alții în locul nostru” a spus Ivona Potzaichin-Rusu, fiica marelui campion, cu ocazia lansării festivalului lui Ivan Patzaichin, organizat pentru prima dată fără îndrumarea sa directă.

Realizat în perioada 5 -10 septembrie, Festivalul organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 (al cărei președinte este Ivona Potzaichin-Rusu, de la decesul tatălui său) continuă să promoveze Tulcea și Delta Dunării din perspectiva turismul responsabil, a dezvoltării sustenabile, a protejării naturii și a antrenării comunităților să se pună în valoare.

„Tata a inspirat oameni, prin puterea exemplului său, făcându-i să aprecieze Tulcea, Delta și sportul”, a completat Ivona Potzaichin-Rusu.

Toate edițiile anterioare ale Festivalului, de la prima dintre ele, din 2011, au purtat amprenta puternică a lui Ivan Patzaichin, care s-a implicat nemijlocit în alegerea partenerilor, în stabilirea detaliilor de program, în organizarea competițiilor sportive, în selecția muzicii și a momentelor de entertainment, în deciziile de lărgire a sferei de activități (prin includerea competițiilor de triatlon, proiecții de film, prin târguri de meșteșuguri tradiționale, prin ateliere educaționale pentru copii și adulți), precum și prin stabilirea temelor propuse spre dezbatere în conferințele ce au însoțit, în fiecare an, evenimentul.

Ediția din acest an a urmat aceleași principii, definite împreună cu Ivan, acelea de colaborare cu comunitatea, cu experții în diferite domenii și cu factorii de decizie. De aceea, ne-am bazat pe partenerii tradiționali, Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ARBDD, Centrul Cultural Maghiar București, CFR Constanța, Apele Române, DC Communication, precum și sponsori și parteneri media fideli încă de la primele ediții,.

La Festival au fost dezvăluite două proiecte de infrastructură, inițiate de Asociație, pentru a păstra vie prezența lui Ivan. Acestea sunt: viitorul Ansamblu arhitectural “Ivan Patzaichin” ce va fi amplasat în 2023 pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea (realizat de artiștii Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah, urmând viziunea curatorială a lui Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și partenerul lui Ivan în creionarea proiectelor de dezvoltarea comunitară durabilă în Deltă) și Muzeul Ivan Patzaichin – un centru cultural ce va fi construit la Mila 23, satul natal al campionului.

Asoc IP Mila 23 Ivan P FEST la final Caravana AU
Cei aproape 100 de participanți din convoiul „Apele Unite ale României” au vâslit în caiace și canotci, timp de 3 zile între Tulcea și Mila 23, peste 40 de km prin canale, bucurându-se de natură și experimentând „turismul lent” – concept promovat cu insistență de Ivan, pentru efectele benefice atât asupra Deltei cât și asupra turistului.

Asoc IP Mila 23 Ivan P FEST la final Seara Ivan
Pe scena Festivalului a avut loc o „seară a lui Ivan”, de emoționantă aducere aminte a momentului Munchen 1972, la 50 de ani de la câștigarea titlului de campion olimpic la 1000 m, în urma calificării într-o cursă în care i s-a rupt pagaia. La această discuție, moderată de jurnalistul TVR Mihai Rădulescu, au participat: Ivona Patzaichin-Rusu, Toma Simionov (partenerul lui Ivan în echipajul de canoe dublu), Vasile Dîba, Georgeta Andrunache, Florin Popescu, Gabriela Răcaru, Elena Fidatov, Ovidiu Ioanițoaia, Cătălin Cîrnu.

Asoc IP Mila 23 Ivan P FEST la final Ivona 1
Un alt moment de referință a fost acordarea, pe scena Festivalului, a titlului de cetățean de onoare al municipiului Tulcea campionului mondial la canoe simplu Cătălin Chirilă, un tulcean care continuă firul filiației directe de la Ivan, prin antrenorul său, Florin Popescu, la rândul său campion olimpic la canoe dublu (alături de Mitică Pricop, la JO de la Sydney în 2000) și elev al lui Ivan Patzaichin. Distincția i-a fost oferită de primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie. Cu acest prilej, Cătălin Chirilă a fost felicitat și de coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbely, care i-a oferit un cadou simbolic: un stilou cu care să semneze autografe în 2024, când sperăm să devină campion olimpic la JO Paris!

Festivalul a fost completat cu o conferință despre dezvoltarea durabilă a Tulcei și Deltei, în care s-au prezentat proiectele de infrastructură pe care Primăria orașului le are în curs, cele derulate de Consiliul Județean, realizarea planului de management pentru conservarea diversității biologice și pentru dezvoltare durabilă în Rezervația Biosferei Delta Dunării, contribuțiile Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) la gestionarea sustenabilă a zonei, neliniștile exprimate de mediul de afaceri precum și soluțiile oferite de acesta. Soluțiile sugerate de Dragoș Anastasiu (reprezentant al mediului de afaceri cu experiență în turismul deltaic) pentru a asigura, simultan, protecția mediului și dezvoltarea economică durabilă a zonei sunt: educație, fiscalizare, colaborare reală între administrație și mediul privat, refacerea peisajului cultural și stoparea degradării Deltei. La conferință au participat cu contribuții importante Alexandra Bocșe (Consilier de Stat pentru climă și sustenabilitate la Administrația Prezidențială), László Borbely (coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă) și Liviu Jicman (Președintele Institutului Cultural Român).

Au fost vernisate două expoziții: una despre navigația pe Dunăre (organizată la Casa Avramide cu sprijinul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București) și una de fotografie, denumită „Oamenii Deltei”, cu imagini realizate de Dragoș Lumpan.
Festivalul a fost completat cu competiții de vâslit în canotcă pentru tineri și adulți, ateliere educaționale și recreaționale pentru copii, o defilare a canotcilor realizate de „Călăuzele Apelor” (copiii din Sulina, Mila 23, Sf Gheorghe, Tulcea și Piscu), concerte live (SUBCARPAȚI, ALTERNOSFERA, TUMBE, RUSALKA, ZAGĂN, DIMITRI’S BATS și BLANĂ BOMBĂ) și un spectacol magic de drone, pe Faleza Ivan Patzaichin, însoțit de muzica trupei URMA.

Începând cu anul 2018, festivalul face parte din Apele Unite ale României – un proiect de consolidare într-o rețea națională a organizațiilor interesate de apă. Începând cu 2021, proiectul își propune să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o rețea de entități preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic și să stabilească o legătură afectivă între locuitori și ape. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Festivalul Ivan Patzaichin este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

(comunicat de presă Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT