Rezultatele caravanei „Sănătatea vine la tine” 2024 – un semnal de alarmă

26 iunie 2024 | Sanatate
Rezultatele caravanei „Sănătatea vine la tine” 2024 – un semnal de alarmă

Rezultatele caravanei „Sănătatea vine la tine” 2024 – un semnal de alarmă

Cea de-a III-a ediție a caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), ce s-a derulat în perioada martie – iunie 2024, a oferit posibilitatea unor controale și analize medicale gratuite pentru un număr de 1216 persoane din mediul rural, printre care și tulceni din localitatea Beștepe, iar rezultatele sunt îngrijorătoare și răstoarnă percepția noastră legată de modul de viață sănătos de la țară :

„Trăim cu senzația că la țară, părinții noștri, bunicii noștri trăiesc sănătos, mănâncă sănătos, fac mișcare prin curte…
Iată că aceste cifre ne demonstrează contrariul. 82% dintre persoanele testate de noi sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Mai mult de jumătate dintre pacienții testați au diabet sau prediabet. Riscul de boli cardiovasculare este mare.
Caravana „Sănătatea vine la tine” este un semnal de alarmă pentru autorități, dar și pentru noi și familiile noastre”
a declarat Cezar Irimia, președintele APCR.

Patru (4) din cinci (5) oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (82%), 78% dintre cei cu grad de obezitate nu au vorbit niciodată cu medicul lor de familie despre greutatea lor și 58,8% au valori crescute ale LDL colesterol (colesterolul rău, principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare), doar 61% dintre ei având un tratament.

Acestea sunt câteva dintre cifrele rezultate la finalul ultimei ediții a proiectului „Sănătatea vine la tine” ce s-a focusat pe boli cardiovasculare, diabet, obezitate și hepatite, 36 persoane fiind testate pozitiv pentru Hepatitele B și C.

Pe parcursul a 9 săptămâni, caravana a ajuns în șase județe, în opt localități care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale, aflate la cel puțin 20 de km de cel mai apropiat spital.

Campania Sanatatea vina la tine 24 ed 3. jpg

Echipa caravanei a făcut trei vizite în fiecare localitate: o zi pentru recoltare de sânge și, la o săptămână distanță, încă două zile în care echipe medicale (ce au inclus medic diabetolog și medic cardiolog) au venit în localități.

Analizele efectuate au fost: glicemia (la fața locului și în laborator), hemoglobina glicată, analize de sânge (hemogramă, profil lipidic), colesterolul total (la fața locului și în laborator), indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și teste de Hepatite virale B și C.

Echipa de medici, asistente medicale, elevi de școli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci au oferit și educație medicală despre prevenția în boli cardiovasculare și controlul diabetului, au explicat și împărțit broșuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, dislipidemie, podiatrie, au dat sfaturi despre nutriție ș i schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

Dintre cele 1216 persoane care au beneficiat de controale medicale și analize gratuite, 65% au fost persoane peste 50 de ani și 68% au fost femei.

(sursă info și foto : comunicat de presă Sănătatea vine la tine)

Alte Articole

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT
Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

10 iulie 2024

  Pe lângă temperaturile mari pe care trebuie să le suportăm în aceste zile caniculare, este foarte important să nu uitam de radiațiile ultraviolete și deci de riscurile expunerii la…

CISTESTE MAI MULT