RECOMANDĂRILE AUTORITĂȚILOR pentru minivacanța de 1 Mai din acest an

27 aprilie 2023 | Actualitate
RECOMANDĂRILE AUTORITĂȚILOR pentru minivacanța de 1 Mai din acest an

RECOMANDĂRILE AUTORITĂȚILOR pentru minivacanța de 1 Mai din acest an

Prefectura Tulcea ne-a transmis declarațiile comune privind măsurile pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, în contextul minivacanței de 1 Mai.

Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea, Jandarmeria Tulcea, ISU „Delta” Tulcea, precum și Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Tulcea au emis comunicate de presă prin care ne informează în legătură cu măsurile luate de fiecare instituție dar ne transmit și recomandări și informații importante pentru acest weekend prelungit :

1. Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea
În minivacanța de 1 Mai, peste 150 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea vor acționa zilnic, pentru ca zilele libere să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.
Polițiștii tulceni vor fi pregătiți să acționeze pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniștea cetățenilor și să intervină prompt atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
La datorie, în această minivacanță, vor fi angrenați atât polițiști din structurile de ordine publică, cât și polițiști de la structurile de poliție rutieră, dar și de la investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă şi polițiști de la arme, explozivi şi substanțe periculoase.
Pentru evitarea accidentelor, recomandăm cetăţenilor să manifeste o atitudine preventivă în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice, prin adaptarea vitezei la condiţiile meteorologice şi a celor din trafic.
Pietonilor le recomandăm să evite deplasarea pe partea carosabilă, să traverseze doar prin locurile marcate corespunzător și numai după ce s-au asigurat că nu există nici un pericol.
Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, vă recomandăm să aveți grijă de bunurile personale și să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător.
Dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că aţi încuiat bine uşile şi ferestrele, iar dacă locuiţi la curte, manifestaţi atenţie şi la anexele gospodăreşti. Totodată, fiți precauți cu privire la postările făcute pe rețelele de socializare. Atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet.
În situaţiile în care există riscuri sau vulnerabilităţi ce pot afecta liniştea şi siguranţa, vă rugăm să apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

2. Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea
În minivacanța de 1 Mai, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea vor acţiona zilnic pe raza judeţului Tulcea în scopul asigurării climatului de ordine şi siguranţă publică, fiind intensificate misiunile specifice pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
Duminică, 30 aprilie, vor fi asigurate măsuri de ordine și siguranță publică în orașul Sulina la manifestarea cultural artistică Sărbătoarea Scrumbiei Albastre, dar totodată vor fi asigurate măsuri de ordine și siguranță publică în zona parcurilor şi a locurilor aglomerate, cu scopul descurajării persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică sau comit alte fapte antisociale.
Având în vedere că unii cetățeni doresc să-și petreacă sfârșitul de săptămână în aer liber, jandarmii recomandă respectarea prevederilor legale privind desfășurarea activităților de picnic, cu scopul prevenirii, reducerii și eliminării impactului negativ asupra mediului, generat de practicarea inadecvată a activităților de picnic. Vă recomandăm să nu aprindeți focul în zone neamenajate sau în imediata apropiere a pădurii și nu lăsați în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea face următoarele recomandări cetăţenilor:
– să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau să solicite ajutorul echipajelor aflate în misiuni în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială şi să solicite intervenţia sau sprijinul forţelor de ordine
– să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale atunci când se află în locuri aglomerate
– să nu răspundă la provocări cu violenţă şi să evite implicarea în conflicte
Jandarmeria Tulcea vă urează zile liniștite în siguranță!

3. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „DELTA” al judeţului Tulcea
1 Mai în siguranță
Se apropie minivacanța 1 mai și tot mai multe persoane vor dori să îşi petreacă timpul liber, desfăşurând activităţi de agrement în mijlocul naturii.
În vederea menținerii unui grad sporit de siguranță, aproximativ 70 de pompieri tulceni, ce încadrează mijloace tehnice auto și navale, se vor afla zilnic în dispozitiv, pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor medical de urgență și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
În funcție de situația operativă, personalul poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.
Având în vedere că în această perioadă, cele mai întălnite cauze de producere a incendiilor sunt focurile de tabără, focul utilizat pentru prepararea mâncării, jarul sau scânteile purtate de vânt și jocul copiilor cu focul, pompierii militari recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor în spații deschise:
– Preparați grătarul doar în locurile special amenajate în acest sens și nicidecum lângă frunze și iarbă uscată;
– Tineți la îndemână, în permanență, o rezervă cu apă, în cazul în care focul scapă de sub control;
– Respectați cu strictețe instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor, afișate sau dispuse de personalul silvic;
– Supravegheați în permanență copiii și nu permiteți jocul acestora cu focul;
– Prepararea hranei în gospodării, prin utilizarea focului deschis, se face numi în condiții de siguranță și la distanță față de materialele combustibile sau față de construcții;
– Nu aruncați țigările aprinse la întâmplare, mai ales în zonele cu vegetație uscată sau în apropierea depozitelor de furaje;
– Înainte de a pleca din locul în care ați petrecut, stingeți focul cu apă și acoperiți jarul cu pământ;
În cazul în care observați un început de incendiu de pădure, apelați de îndată, numărul unic de urgență 112.
Nu uitați! Prevenind incendiile, protejați viața, bunurile și mediul!
Cu speranța că sfaturile noastre vă vor fi utile, vă dorim distracție plăcută alături de cei dragi!

4. Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Tulcea
În perioada minivacanței de 1 Mai, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale „Consumul de droguri ne privește pe toți”.
Acțiunile preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, vor reprezenta atracții turistice, zonele turistice sau de agrement, evenimentele cu public numeros.
Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să nu consumați băuturi din sticle desfăcute, să supravegheați prepararea băuturilor solicitate, sa fiți atenți la prieteniile ocazionale și să nu dați curs conflictelor spontane. Cele mai frumoase amintiri sunt cele pe care ți le amintești a doua zi.
Atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.
De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia și gândirea și generează tulburări în întreaga viaţă afectivă, emoţională, dar şi în comportamentul celor ce le consumă.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.
Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!

(sursă info și foto : Prefectura Tulcea)

Alte Articole

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

19 iunie 2024

Ministerul Mediului (MMAP) și Coaliția PRO DEEE au lansat campania de informare și conștientizare: ”Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte!” iar Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a…

CISTESTE MAI MULT
Cum să navighăm online în siguranță și în timpul pregătirilor pentru vacanță

Cum să navighăm online în siguranță și în timpul pregătirilor pentru vacanță

18 iunie 2024

A venit vara, vine și vacanța copiilor și ne pregătim de concedii, dar pentru a avea o vară lipsită de griji și fără incidente neplăcute, trebuie să ne formăm niște…

CISTESTE MAI MULT