Recomandări DNSC, pentru o experiență virtuală în siguranță în 2024

5 ianuarie 2024 | Actualitate
Recomandări DNSC, pentru o experiență virtuală în siguranță în 2024

Recomandări DNSC, pentru o experiență virtuală în siguranță în 2024

Avertismele în legătură cu capcanele periculoase de pe internet, cu tot mai multe și mai noi modalităţi de comitere a fraudelor în mediul digital, sunt tot mai dese și vin din mai multe surse.

În acest context, este indicat să știm cum să ne păzim de astfel de situații iar acum, la început de an, Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC vine cu sfaturi de prevenție dar și cu câteva instrumente gratuite pentru a ne asigura că vom naviga în siguranță pe internet tot anul.

Și noi credem că „împreună putem să construim un mediu online sigur și prosper” și de aceea vă transmitem aceste sfaturi pentru a vă ajuta să vă protejați :

– înainte de a da clic pe un link, verificați întotdeauna adresa. Site-urile legitime au adrese clare și autentice, în timp ce cele frauduloase pot conține caractere neobișnuite sau erori de scriere.
asigurați-vă că sistemul de operare, browser-ul și programele antivirus sunt mereu actualizate. Actualizările includ adesea patch-uri de securitate esențiale.
informați-vă continuu despre metodele de fraudă online și fiți mereu vigilenți. O educație solidă este primul pas către protejarea voastră digitală.

În ceea ce privește instrumentele gratuite utile pentru o experiență virtuală în siguranță, DNSC a publicat această listă :

– virustotal.com – vă asigurați că un link sau un atașament este sigur pentru a fi accesat.
– scamadviser.com – vă arată cât de sigur este un site pentru a face cumpărături sau a furniza date pe acesta.
– haveibeenpwned.com – verificați dacă vreunul dintre conturile online a fost compromis de atacatori.
– nomoreransom.org – pentru a verifica dacă există un decriptor pentru varianta de ransomware cu care v-ați infectat.

Este foarte important să nu uităm nicio clipă cât de ingenioși și atenți la detalii sunt infractorii cibernetici, apelând astfel la diverse tactici de a compune recenzii de pe conturi false sau chiar de a răspunde la numerele de contact furnizate pe site pentru a ne asigura că suntem “pe mâini bune”.

(sursă info și foto : fb DNSC.RO)

Alte Articole

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

12 iulie 2024

În condițiile în care, pentru zona continentașă a Dobrogei Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu cu val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, voluntarii…

CISTESTE MAI MULT
Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

12 iulie 2024

În contextul în care canicula nu ne va părăsi așa de repede iar prognozele anunță chiar noi creșteri ale temperaturilor maxime, este important să fim pregătiți și cum chiar pentru…

CISTESTE MAI MULT