Realizatorul „Metopei” de pe Faleza Tulcea are o operă la sediul UNESCO

26 octombrie 2023 | Cultura
Realizatorul „Metopei” de pe Faleza Tulcea are o operă la sediul UNESCO

Realizatorul „Metopei” de pe Faleza Tulcea are o operă la sediul UNESCO

 

Prima operă de artă donată de România Organizaţiei Naţiunilor unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură (UNESCO) este o lucrare a artistului Mircea Cantor, cel care a realizat „Metopa”, una din cele 5 opere ce alcătuiesc Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin, de pe faleza din Tulcea – faleza Ivan Patzaichin, conform unui comunicat de presă Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, primit la redacție.

Felicitări, România și Mircea Cantor!

România a donat lucrarea lui Mircea Cantor pentru a marca 65 de ani de la aderarea sa la UNESCO și cu această ocazie Mircea Cantor a declarat : “[…] sper să fie un mesaj de lumină pentru lume, un mesaj de lumină venind din partea României prin această operă pe care am lăsat-o în dar aici”.

Lucrarea, un „covor zburător” ce poartă titlul Avioane şi îngeri, este o tapițerie ce va fi prezentată în permanenţă în holul principal UNESCO, în același spațiu cu lucrări de Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Joan Mirό, Victor Vasarely, Henry Moore și alții.

În interviul extins pe care l-a acordat RFI, artistul a explicat criteriile de selecție a operei, a elogiat bogatul patrimoniu românesc privind zborul care l-a inspirat în crearea lucrării („Visul zborului la noi, în România, se pare că e un filon istoric. […] Dar nu aveam covoarele zburătoare”) și a descris felul în care tapițeria a fost realizată de un atelier de țesătoare din Oltenia.

Metopa, opera realizată de Mircea Cantor de pe faleza Ivan Patzaichin este un mozaic ce redă parcursul vieții lui Ivan, pornind din satul natal, până la momentele cheie din cariera sportivă și cea de antrenor.

Rowmania Metopa Ivan Patzainchin sept 23

Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin a fost inaugurat la începutul lunii septembrie 2023 de Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și evidențiază momente cheie din viața și cariera marelui sportiv, filtrate de sensibilitatea a cinci artiști – Mircea Cantor (Metopa), Virgil Scripcariu (Columna), Teodor Graur (Val oprit și Inimă așezată), Dan Vezentan (Culegătorul de apă), și Gyárfás Oláh (Grădina).

(surse info, foto : comunicat de presă Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, fb RomaniaPatzaichin)

Alte Articole

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

8 iulie 2024

Website-ul comemorativ al artistului ce a deschis prima galerie de artă privată din România, Günther Forst Gasser, va fi lansat la Tulcea, potrivit celor declarate de fiica artistului, Greta Gasser.…

CISTESTE MAI MULT
DELT’ART Camp 24 – tabără de sculptură și pictură la Satul Pescăresc

DELT’ART Camp 24 – tabără de sculptură și pictură la Satul Pescăresc

3 iulie 2024

De la începutul acestei luni și până pe data de 12 iulie, la Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea are loc o tabără de sculptură și pictură intitulată DeltART Camp ,…

CISTESTE MAI MULT