Stiri din tulcea

Război în Ucraina, declanșat de Putin! Au fost raportate explozii inclusiv la Odesa, la 336 km de Tulcea!

24 februarie 2022
Război în Ucraina, declanșat de Putin! Au fost raportate explozii inclusiv la Odesa, la 336 km de Tulcea!

Război în Ucraina, declanșat de Putin! Au fost raportate explozii inclusiv la Odesa, la 336 km de Tulcea!

Vladimir Putin a anunțat, la ora 5 dimineața (ora României), începerea unei operațiuni militare pentru “demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei. La scurt timp, presa internațională a relatat că au fost auzite explozii în mai multe orașe, inclusiv lângă capitala Kiev, relatează biziday.ro.

Președintele rus a anunțat joi dimineață o operațiune militară în Ucraina, într-o alocuție televizată. Putin a spus că acțiunea a venit ca răspuns la amenințările venite din Ucraina.  Putin a cerut armatei Ucrainei să “depună armele”. A declarat că intenționează denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, dar că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei. “Rusia nu poate accepta o amenințare constantă din partea Kievului”.

Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o alocuțiune televizată către ruși.

La o jumătate de oră după aceea, Casa Albă a transmis un comunicat al președintelui Joe Biden:

Rugăciunile lumii întregi sunt alături de poporul Ucrainei în această seară, deoarece suferă un atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse. Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și Aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere.

Voi monitoriza situația de la Casa Albă în această seară și voi continua să primesc actualizări regulate de la echipa mea de securitate națională. Mâine, mă voi întâlni cu omologii mei G7, dimineața și apoi mă voi adresa poporului american pentru a anunța consecințele ulterioare pe care Statele Unite și aliații și partenerii noștri le vor impune Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei și a păcii și securității globale. De asemenea, ne vom coordona cu aliații noștri NATO pentru a asigura un răspuns puternic, unit, care descurajează orice agresiune împotriva Alianței. În această seară, Jill și cu mine ne rugăm pentru oamenii curajoși și mândri din Ucraina.”

Un comunicat al secretarului general, Jens Stoltenberg, cere încetarea imediată a operațiunilor militare:

Condamn ferm atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți ale civililor. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor diplomatice neobosite, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente.

Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Fac un apel către Rusia să înceteze imediat acțiunile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Aliații NATO se vor întâlni pentru a discuta consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul Ucrainei în acest moment groaznic. NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și a-și apăra toate țările membre”, se arată într-un comunicat al secretarului general al NATO.

La o oră și jumătate după ce Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în Ucraina, pentru demilitarizarea și denazificarea țării, Administrația Prezidențială a emis un comunicat de presă. Președintele României, Klaus Iohannis, spune că ”Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal”  și că ”în coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns”.

Potrivit CNN, reporterii din capitala Ucrainei au auzit explozii dinspre est, în direcția aeroportului internațional al orașului. Sunt raportări pe rețelele de socializare ale unor bombardamente în zona Boryspil din estul capitalei, unde se află aeroportul internațional, la aproximativ 25 de kilometri de oraș. CNN nu a confirmat că aeroportul a fost atacat.

Unde au fost raportate până acum explozii în Ucraina

 

Harkov: O echipă CNN din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, în nord-estul țării, a auzit un „flux constant de explozii puternice”.

Kramatorsk: Două persoane din orașul situat în estul țării, situat la aproximativ 120 de kilometri nord de Donețk, au declarat că au auzit cel puțin două explozii masive. Orașul este controlat însă de separatiști.

Nipru: Un locuitor al orașului a declarat că a auzit “câteva explozii”.

Mariupol: Doi rezidenți au declarat că au auzit explozii la est de localitate. Orașul este controlat de ucraineni, dar linia de demarcație cu separatiștii este la doar 15 kilometri spre est.

Odesa: O echipă CNN din orașul-port de la Marea Neagră (aflat la circa 250 km de România) a auzit două serii de explozii, la aproximativ 20 de minute. Pe rețelele de socializare circulă filmări care par a arăta rachete deasupra orașului (nu este clar dacă sunt ofensive sau antiaeriene) și explozii în zonă.

https://twitter.com/vesti_news/status/1496723020714582026?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496723020714582026%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.biziday.ro%2F207119-2%2F

https://www.youtube.com/watch?v=o1ESeMIjrSw&t=1s

Două coloane de blindate și vehicule militare au trecut granița. Una din Belarus, care înaintează spre Kiev, și una dinspre sud, din Crimeea ocupată. În capitală sunt auzite sirenele antiaeriene. Armata Ucraineană susține că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter, în zona Luhansk.

Poliția de frontieră ucraineană informează că punctele de frontieră au fost atacate, iar CNN a difuzat un videoclip care pare a arăta o coloană de blindate și vehicule militare care intră în Ucraina din Belarus, pe la Senkivka, 230 de kilometri la nord de Kiev. Distanța pe șosea de capitala Ucrainei este de doar trei ore, iar coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei 6:48 a.m., ora locală (care este și ora României).

Poliția ucraineană de frontieră a difuzat imagini cu o a doua coloană de blindate, care au traversat granița din Crimeea ocupată.

Pe pagina sa de Facebook, Armata Ucraineană anunță că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter, în zona Luhansk. Informația nu a putut fi confirmată din alte surse.

Ministerul rus al Apărării neagă că ar fi atacat orașe ucrainene, precizând că tirurile vizează infrastructura militară, apărarea aeriană și forțele aeriene, cu “arme de înaltă precizie”, a declarat ministerul agenției de stat a țării, RIA.

(Sursă info: biziday.ro)