RAR avertizează în legătură cu reparațiile făcute pe principiul “ieftin și rapid”

19 decembrie 2022 | Actualitate
RAR avertizează în legătură cu reparațiile făcute pe principiul “ieftin și rapid”

RAR avertizează în legătură cu reparațiile făcute pe principiul “ieftin și rapid”

În urma unor acțiuni complexe de verificare a unor ateliere de reparații din toată țara (ateliere tahografe și limitatoare de viteză, stații ITP)  dar și a unor persoane neînregistrate fiscal, Registrul Auto Român a aplicat amenzi de peste 820.000 de lei.
În acest context, autoritatea citată atrage atenția că „reparațiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică”.

Mihai Dogarescu, șef Departament Supraveghere Piață (DSP) – RAR :
”Dacă alegeți să vă reparați mașina pe principiul “ieftin și rapid”, într-o unitate improvizată, rețineti că NU aveți cum să verificați calitatea reparațiilor făcute, și aveți șanse zero ca ulterior să rezolvați pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor.”

Peste 650 de acțiuni de control ale inspectorilor departamentului de supravehere a pieței s-au desfășurat în octombrie și noiembrie, când au fost dispuse 143 de sanctiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activității – 10% dintre procesele verbale întocmite au fost la persoane neînregistrate fiscal care desfășurau activități de reparații auto.

Inspectorii RAR au găsit neconformități legate de:
– efectuarea de acvităţi de reparaţii fără autorizaţie tehnică;
– efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparații (una dintre condițiile legale privind admiterea și menținerea în circulație a autovehiculului, ulterior intervenției asupra unui autovehicul);
– păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare;
– prestatorii de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.

Registrul Auto Român atrage atenția că intervențiile în sisteme de siguranță ale autovehiculului sunt complexe și necesită obligatoriu piese și componente omologate.
Tocmai de aceea, controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate și legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule și de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfășoară activități de reparații în mod neautorizat.

De asemenea, Registrul Auto Român (RAR) – recomandă ca achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure iar piesele să fie omologate.
Vânzătorul trebuie să ofere garanție pentru produsele comercializate.
Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură.

Lista service-urilor autorizate, dar și categoria de lucrări pentru care este autorizat atelierul respectiv se regăsește pe site-ul Registrului Auto Român rarom.ro.

( sursă info și foto : comunicat de presă RAR, fb RegistrulAuto)

Alte Articole

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

13 iunie 2024

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla la pescuit pe malul brațului Sf. Gheorghe a dispărut în apele Dunării…

CISTESTE MAI MULT
Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

13 iunie 2024

Prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe teritoriul RBDD, stabilită pe o durată de 60 zile, este absolut necesară pentru a permite reproducerea naturală a resursei…

CISTESTE MAI MULT