Stiri din tulcea

Raport UE: România, penultimul loc în Uniune la cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor

14 decembrie 2021
Raport UE: România, penultimul loc în Uniune la cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor

Raport UE: România, penultimul loc în Uniune la cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, se arată în profilul de țară al României realizat de experți în domeniul sănătății ai Comisiei Europene, relatează rohealthreview.ro.

România alocă, în medie, 1.310 euro pe an pentru sănătate pe cap de locuitor, față de 3.523 de euro, media țărilor UE. Ca pondere din Produsul Intern Brut, România a alocat 5,7% din PIB, al doilea cel mai scăzut procent dintre țările Uniunii Europene, după Bulgaria.

Una dintre consecințe este aceea că plățile din buzunar pentru servicii medicale rămân peste media Uniunii Europene în țara noastră! Cheltuielile pe cap de locuitor pentru prevenţie ale României sunt pe penultimul loc în UE. Acest lucru a însemnat că, înainte de pandemie, sănătatea publică era subfinanţată şi neperformantă. De asemenea, plățile informale („atențiile”) sunt considerate a fi substanțiale, chiar dacă amploarea lor totală este necunoscută, arată raportul Comisiei Europene.

Ce mai arată raportul îngrijorător:

  • pacienții români se bazează adesea pe unitățile de primiri urgențe dacă au nevoie de asistență medicală – inclusiv îngrijirea non-urgentă. Mai mult, sistemul de sănătate rămâne centrat pe spital și nu pe prevenție!
  • emigrarea personalului medical a contribuit la deficitul de forță de muncă în sănătate în țară, iar numărul de medici și asistente medicale pe cap de locuitor este mult sub media UE
  • România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile (în urma bolilor cardiace ischemice, accidentului vascular cerebral, pneumoniei și cancerului colorectal)
  • România ocupă locul trei în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile
  • Peste o treime dintre decesele din România sunt provocate de boli cardiovasculare – principala cauză de mortalitate în țara noastră
  • Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cu o rată a mortalității de aproape 11%, în creștere din cauza numărului mare de fumători
  • speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia de COVID-19 a evidențiat importanța consolidării asistenței medicale primare, a serviciilor de prevenție și a sănătății publice, într-un sistem de sănătate în prezent puternic dependent de îngrijirea în spitale
  • Romania raportează un consum mai mare de alcool și diete mai nesănătoase decât mediile UE! Excesul de greutate, obezitatea și rata fumătorilor în rândul adolescenților sunt ridicate și au crescut constant în ultimele două decenii!
  • Peste trei sferturi dintre adulții români au raportat în 2019 că nu au mâncat fructe zilnic, iar o proporție similară nu a consumat legume!
  • Consumul excesiv de alcool reprezintă o problemă majoră, în special în rândul bărbaților români!
  • Aproape jumătate din toate decesele din România în 2019 pot fi atribuite unor factori de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută. De asemenea, poluarea aerului contribuie la un număr considerabil de decese!

Raportul mai precizează că numărul oficial de decese cauzate de COVID-19 subestimează impactul total al pandemiei în 2020, în țara noastră! „În plus, este posibil ca accesul la îngrijirea spitalicească non-COVID-19 să fi fost îngreunat de presiunea asupra sistemului de a trata cazurile de COVID-19, ceea ce duce la rate ridicate de decese în exces non-COVID-19”.

( Sursă: https://rohealthreview.ro/raport-ue-romania-penultimul-loc-in-uniunea-europeana-in-ceea-ce-priveste-cheltuielile-cu-sanatatea-pe-cap-de-locuitor/?fbclid=IwAR0p5bHuuCwdA33nOh1XIK9sUxhAlUJNkU8Ids_09lV3c0D6ORgHPpg4rRw)