Stiri din tulcea

Raluca Turcan: Direcțiile de Asistență Socială sancționate cu 25% din finanțări, pentru că nu au trimis planuri de restructurare a centrelor rezidențiale

22 septembrie 2021
Raluca Turcan: Direcțiile de Asistență Socială sancționate cu 25% din finanțări, pentru că nu au trimis planuri de restructurare a centrelor rezidențiale

Raluca Turcan: Direcțiile de Asistență Socială sancționate cu 25% din finanțări, pentru că nu au trimis planuri de restructurare a centrelor rezidențiale

Prezentă astăzi la Prefectura Tulcea, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că pentru prima dată Direcțiile de Asistență și Protecție Socială din țară au fost sancționate cu 25% din finanțări, pentru că nu au respectat legea.

Vă spun sincer că song-ul acesta îl aud de 30 de ani. Că DGASPC-urile nu au bani, însă dacă ne uităm la cheltuielile acestora per beneficiar într-un DGASPC și la cheltuielile într-o organizație non-guvernamentală vom vedea că în foarte multe locuri serviciile sunt mult mai de calitate în mediul privat și mai slabe în sistemul de stat. Așadar, DGASPC-urilor le-am cerut planuri de restructurare ale centrelor rezidențiale. Dacă nu vin, atunci li se va aplica în continuare legea prin care dacă nu fac efoturi să ajute oamenii să suporte consecințe financiare. Anul acesta a fost primul an în care au fost penalizați cu 25% din finanțarea pe care o primeau de obicei, pentru că nu au trimis și nu au făcut nici cel mai mic efort de restructurare…există și cazuri de <<Nu vreau>>. Sunt foarte hotărâtă ca acolo unde văd rea-voință sau neimplicare să urmăresc aplicarea legii. Eu aș înțelege să se plângă că n-au bani de asistență socială, nu pentru salarii! Acolo trebuie să se plângă prima dată și acolo noi vom sprijini. Deci pe primul loc îl reprezintă sprijinul pentru oameni și calitatea serviciilor și de asemenea plata salariilor. Însă song-ul că n-avem bani de salarii, dar nu contează ce oferim beneficiarilor aflați în situații grave de vulnerabilitate, a fost 30 de ani și a fost de departe în defavoarea celor amărâți. N-am penalizat eu, așa prevede legea și legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta. Și eu am urmărit aplicarea legii. Banii pe care îi primesc Consiliile Județene pentru Direcțiile Generale de Asistență Socială. Acești bani se distribuie într-un cadru legal de la Ministerul Finanțelor. Anul acesta a intrat în  vigoare legea prin care dacă nu restructurezi partea de centre sociale atunci se diminuează banii de la buget cu 25%. E o lege care a fost pusă în aplicare.

Turcan Tulcea 1

Raluca Turcan a confirmat, totodată, că printre DGASPC-urile penalizate se află și DGASPC Tulcea:

Din câte știu eu da. Din discuția pe care am avut o cu președintele Consiliului Județean Tulcea mi-a spus că au primit mai puțini bani și răspunsul meu a fost la fel de sincer că legea prevedea anumite măsuri pentru a beneficia de banii pe care nu i-au mai primit… Sunt foarte multe Consilii Județene sancționate. Cele mai mari penalități au fost acolo unde există mai multe centre rezidențiale cu peste 50 beneficiari și procentul diferă.

dgaspc tulcea

a mai declarat astăzi la Prefectura Tulcea, ministrul Muncii Raluca Turcan. Aceasta a fost prezentă astăzi în județul nostru pentru a inaugura un centru itinerant mobil, care va ajuta copiii cu dizabilități din Delta Dunării. Totodată, Raluca Turcan a precizat că va schimba Legea asistenței sociale din România!

marinov

Chiar luna trecută, directorul DGASPC Tulcea, Gabriel Marinov, se plângea că nu mai are bani de salarii și plata utilităților centrelor din subordine, relatează Agerpres. Marinov a mai spus că din deficitul total de 22 de milioane de lei, 18 milioane de lei reprezintă doar suma necesară pentru salarii.