Stiri din tulcea

Rachetă rusească la circa 35 kilometri Nord-Est de granița României

10 februarie 2023
Rachetă rusească la circa 35 kilometri Nord-Est de granița României

Rachetă rusească la circa 35 kilometri Nord-Est de granița României

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat azi, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Fortele Aeriene Ro radar racheta rusa de lg granita 10 feb 23

Anterior, Statul Major al armatei ucrainene a anunțat că două rachete trase de ruși au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova și al Românei, dar autoritățile romăne, respectiv Ministerul Apărării, a negat informația, cel mai apropiat punct al traiectoriei rachetei de spațiul aerian al țării noastre fiind înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Potrivit ministerului citat, autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații.

Fortele Aeriene Ro fb avioane pt racheta rusa de lg granita 10 feb 23

În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.
După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Ministerul Apărării Naționale a subliniat faptul că Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.

(surse info și foto : fb mapn.ro, fb ForteleAerieneRomane)