Stiri din tulcea

Rabla electrocasnice 2021: Valorile voucherelor acordate au fost modificate oficial

13 mai 2021
Rabla electrocasnice 2021: Valorile voucherelor acordate au fost modificate oficial

Rabla electrocasnice 2021: Valorile voucherelor acordate au fost modificate oficial

Cei care vor să-și înlocuiască electrocasnicele vechi, cu consum mare de energie electrică, cu unele noi vor putea cere bani de la stat pentru asta, prin programul Rabla pentru electrocasnice și vor primi vouchere cu valori diferențiate în funcție de clasa de eficiență, pornind de la clasa E, conform unui ordin oficializat marți. Valoarea suportată de către stat nu va putea depăși 50% din prețul produsului achiziționat prin intermediul programului Rabla pentru electrocasnice 2021. După cum a anunțat marți Tanczos Barna, ministrul mediului, programul ar putea demara chiar vineri.

Practic, Ordinul Ministerului Mediului nr. 786/2021, publicat marți în Monitorul Oficial nr. 488, completează și modifică ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice astfel încât valoarea voucherelor primite pentru înlocuirea echipamentelor vechi să fie diferențiată în funcție de clasa energetică, începând de la clasa E. Regulile programului stabilesc că finanțarea de la stat nu poate să depășească jumătate din prețul noului produs cumpărat.

Mai exact, după cum scrie în ordinul apărut marți, sumele pe care le vor primi cei interesați să-și înlocuiască electrocasnicele sunt:
200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
300 de lei – pentru tablete;
400 de lei – pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C, pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D, pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++ (vechea clasă energetică), pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
500 de lei – pentru laptopuri.

De principiu, valorile nu s-au modificat în cazul tuturor electrocasnicelor ce pot fi cumpărate prin acest program, ci doar în anumite cazuri. De pildă, pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe se primeau înainte 300 lei și nu erau luate în calcul și mașinile de spălat rufe cu uscător.

Reamintim că, de la 1 martie 2021, pornind de la noile etichete energetice introduse de UE, prin care s-au eliminat simbolurile (+), producătorii și comercianții sunt obligați să stabilească noile clase energetice, ce variază de la A la G, pentru produsele proprii, precum și să le afișeze la raft sau în magazinele online.

Totuși, ținând cont de faptul că, pentru unele produse electronice, etichetele n-au fost încă schimbate (nu s-a stabilit încă un termen pentru asta), la următoarea ediție a programului se vor putea cumpăra produse ce poartă atât etichete energetice vechi, cât și pe cele noi (valorile sunt în lista de mai sus).

În plus, noul ordin al Ministerului Mediului introduce și posibilitatea ca declarația pe propria răspundere și copia buletinului sau cărții de identitate al/a solicitantului (acte necesare pentru obținerea finanțării de la stat) să poată fi încărcate și de către magazin, nu doar de către beneficiari, până la momentul utilizării voucherului.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” va debuta vineri, așa cum a declarat marți Tanczos Barna, într-o conferință de presă, cu etapa de înscriere a beneficiarilor. Iar din 21 mai (timp de două săptămâni) beneficiarii vor putea începe achiziţia de aparatură nouă în schimbul predării electrocasnicelor vechi.