Stiri din tulcea

Protest al angajaţilor Caselor de sănătate, azi, în toată țara

10 iulie 2023
Protest al angajaţilor Caselor de sănătate, azi, în toată țara

Protest al angajaţilor Caselor de sănătate, azi, în toată țara

 

Un PROTEST MASIV al angajaților din cadrul CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene din toată țara a avut loc în această dimineață de 10 iulie 2023.

Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate au întrerupt lucrul timp de două ore, în intervalul 10:00-12:00, pentru a protesta, în principal, față de

– salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate,

pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane, potrivit informațiilor publicate de Blocul Național Sindical.

„Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă”,
scrie pe pagina oficială a Blocului Național Sindical, ce are în componenţă Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

SISTEMUL DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE RISCĂ SĂ FIE BLOCAT!, avertizează sindicaliștii.

În ceea ce priveşte volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS, Blocul Național Sindical a dat câteva exemple :

„Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare.
De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti.
Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public”.

(sursă info şi foto : fb BloculNationalSindical)