Proiectul „Picnic la cetate”, o invitație la cunoașterea istoriei românilor, a fost lansat azi

10 mai 2023 | Cultura
Proiectul „Picnic la cetate”, o invitație la cunoașterea istoriei românilor, a fost lansat azi

Proiectul „Picnic la cetate”, o invitație la cunoașterea istoriei românilor, a fost lansat azi

 

Lansarea proiectului cultural „Picnic la cetate”, inițiat de Asociația Pro Noviodunum, a avut loc azi, 10 mai, la Casa Avramide din municipiu, după cum a anunțat, printr-un comunicat, Consiliul Județean Tulcea, în calitate de finanțator al proiectului, conform prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile.

La eveniment, ce a fost organizat de ICEM Tulcea și Asociația Pro Noviodunum, publicul a fost constituit dintr-un număr considerabil de elevi tulceni, implicați ca voluntari în derularea proiectului și nu numai.

CJ Tl Picnic la cetate public 1

„Picnic la cetate” constă în organizarea în Parcul Monumentului Independenței a unui eveniment inedit de „reenactment” intitulat „Istoria retrăită”, care presupune reconstituirea unui moment istoric marcant, mai exact staționarea temporară a trupelor (bivuac) din timpul Războiului de Independență, activitate gândită la împlinirea a 145 de ani de la unirea Dobrogei cu România, după cum scrie în comunicatul de presă CJ Tulcea primit la redacție.

Părțile implicate au fost reprezentate de Daniela Stănică, președintele Asociației Pro Noviodunum, Cristian Micu, directorul ICEM Tulcea și administratorul public al județului, Dumitru Mergeani :

„În primul rând, țin să vă felicit pentru ideea acestui proiect, care are ca obiectiv principal păstrarea și promovarea patrimoniului cultural și a tradițiilor culturale ale județului.
„Picnic la cetate” este un eveniment inedit, prin care se recreează momente istorice în scopul educării în special a elevilor și tinerilor, menirea acestuia fiind o mai bună cunoaștere a istoriei locale și naționale, a aspectelor cotidiene ale vieții ostășești, și, nu în ultimul rând, pentru omagierea celor care și-au făcut datoria față de patrie și de noi toți, cei care trăim astăzi liberi în această frumoasă țară.
Această inițiativă este adresată tuturor tulcenilor, dar mai ales vouă, dragi elevi, și pentru a vă servi drept exemplu de concretizare a unei idei de cultură, de artă prin intermediul unui proiect de acest gen.
Pe această cale, țin să transmit acelora dintre voi interesați să rămână la Tulcea și să inființeze o organizație non-guvernamentală pentru a gândi și a da viață unor astfel de evenimente că vor putea aplica oricând pentru finanțare la Consiliul Județean. În acest sens, ușa mea va fi deschisă și vă voi sta la dispoziție pentru a discuta ideile voastre și a le transforma ulterior în inițiative de succes.
De asemenea, în perspectivă mai apropiată, vă așteptăm pe toți, copii și tineri, la Noaptea Muzeelor, un eveniment anual deosebit de interesant și mult așteptat de toți tulcenii. Veți avea ce vedea, credeți-mă pe cuvânt!”,

a declarat, cu acest prilej, Dumitru Mergeani, administratorul public al județului.

Proiectul „Picnic la cetate” va prinde contur sâmbătă, 13 mai, la Monumentul Independenței, cu prilejul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, organizat în fiecare an și în municipiul nostru.

(sursă info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT