Stiri din tulcea

Proiect: Școlile de șoferi nu vor depinde, pentru a-și menține autorizația, de rata de promovare a elevilor

8 aprilie 2021
Proiect: Școlile de șoferi nu vor depinde, pentru a-și menține autorizația, de rata de promovare a elevilor

Proiect: Școlile de șoferi nu vor depinde, pentru a-și menține autorizația, de rata de promovare a elevilor

Școlile de șoferi nu vor fi condiționate, în vederea menținerii valabilității autorizației, de atingerea unui procent minim de promovare a elevilor, potrivit unui proiect de ordin publicat marți pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Prin respectivul proiect se va elimina practic această condiționare de a atinge pragul de promovare de minim 40% pentru fiecare categorie de vehicule în parte, în vederea certificării anuale a menținerii valabilității autorizației. Această condiționare nu fusese oricum aplicată până în prezent, din cauza amânării succesive a prevederilor normelor care stabileau acest aspect prin care, în funcție de rata de promovare, anumite școli și-ar fi putut pierde autorizația.

Prin același document supus consultării publice se propune și eliminarea prevederii actuale conform căreia școlile de șoferi trebuie să aibă mașinile dotate cu un sistem tehnic de monitorizare video și audio, precum și cu un sistem de poziționare globală (GPS) pentru a putea fi autorizate.

În plus, proiectul vine cu o completare în privința școlilor de șoferi organizate la nivelul Ministerului Educației, menționând că, în cazul acestora, pregătirea elevilor se va putea face de către instructori auto și profesori de legislație rutieră angajați, conform propriilor reguli, în baza unor contracte de muncă încheiate pe o perioadă determinată.

Mai mult, dacă în prezent acest lucru nu este posibil, textul proiectului include o prevedere care va permite școlilor de șoferi care dețin mai multe autorizații de funcționare să poată utiliza, în oricare dintre locații, pe parcursul procesului de pregătire, toate vehiculele deținute, cu respectarea condiției ca minim unul dintre acestea să fie utilizat doar la una dintre școlile de șoferi autorizate.

În cele din urmă, proiectul aduce clarificări privind categoriile de permis de conducere pentru care un instructor auto va putea efectua pregătirea practică în funcție de categoriile pentru care este atestat.

Astfel, așa cum este detaliat în cadrul proiectului, instructorii auto vor putea efectua pregătirea practică în felul următor:
cei atestați pentru categoria BE vor putea pregăti elevi pentru categoria B;
cei atestați pentru categoria C1E vor putea pregăti elevi pentru categoria C1;
cei atestați pentru categoria CE vor putea pregăti elevi pentru categoria C;
cei atestați pentru categoria D1E vor putea pregăti elevi pentru categoria D1; iar
cei atestați pentru categoria DE vor putea pregăti elevi pentru categoria D.
Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică acum. Acesta are nevoie de semnătura ministrului transporturilor și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
sursa:avocatnet.ro