Stiri din tulcea

Proiect: Polițiștii locali să poată da amenzi dacă, în anumite situații, șoferii refuză să se legitimeze

12 aprilie 2021
Proiect: Polițiștii locali să poată da amenzi dacă, în anumite situații, șoferii refuză să se legitimeze

Proiect: Polițiștii locali să poată da amenzi dacă, în anumite situații, șoferii refuză să se legitimeze

Polițiștii locali vor putea să dea amenzi proprietarilor de mașini, dacă cer și nu primesc de la aceștia informații din care să reiasă cui a fost împrumutată o anumită mașină, precum și șoferilor care, în anumite situații, refuză să se legitimeze, potrivit unei propuneri legislative înregistrate joi la Senat.

Conform proiectului legislativ amintit, se va modifica Legea poliției locale nr. 155/2010 în sensul că polițiștilor locali li s-ar putea permite să aplice sancțiuni contravenționale în situația în care aceștia cer, fără succes, să afle de la proprietarii mașinilor cui au împrumutat autovehiculele respective. Această atribuție revine, în prezent, doar polițiștilor rutieri, după cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2017.

De asemenea, prin aceeași propunere legislativă, se prevede ca polițiștii locali să poată aplica sancțiuni contravenționale șoferilor care opresc, staționează sau parchează neregulamentar și care refuză să se legitimeze. În plus, aceștia vor putea da amenzi și șoferilor care încalcă normele legale privind accesul interzis, putând dispune inclusiv măsuri de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.

Sunt considerate, printre altele, refuzuri de legitimare situațiile în care șoferii nu înmânează polițiștilor locali documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, actele mașinii (de înmatriculare ori de înregistrare) sau alte documente prevăzute de lege, necesare identificării concrete a mașinii, precum și a șoferului.

Important! Proiectul legislativ trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului pentru a fi adoptat. Ulterior, preşedintele statului trebuie să promulge legea, iar proiectul să fie publicat în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.