Prohibiția la pescuit în 2024 – ce noutăți au apărut?

19 ianuarie 2024 | Actualitate
Prohibiția la pescuit în 2024 – ce noutăți au apărut?

Prohibiția la pescuit în 2024 – ce noutăți au apărut?

În contextul publicării Ordinului nr. 561/2023/11/2024 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024, Ministerul Mediului a menționat care sunt elementele de noutate din acest an :

SE INTERZICE pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie 2024 inclusiv.
SE PERMITE, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap, dar numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reținerea unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie, pe teritoriul RBDD.
Pescarii ce desfășoară activități de pescuit recreativ/sportiv pe teritoriul RBDD nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care au desfășurat activitatea.
– Se interzice folosirea setcilor pe teritoriul RBDD când cota fluviului Dunărea în dreptul localității Tulcea este sub 50 cm. Prin excepție, se permite folosirea setcilor cu mărimea ochiului plasei A=70mm pe fluviul Dunărea, a brațelor sale, Dunărea Veche, Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe.

Modificările semnificative privind INTERZICEREA pescuitului comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice vii sunt cele referitoare la :
– știucă, ce nu se va putea pescui în perioada 1 februarie – 20 martie 2024
– capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), interzisă în perioada 1 iulie până la 31 august 2024 inclusiv
– racul (Astacus leptodactylus) pentru femele, nu se va putea captura în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie, inclusiv și 1 -30 septembrie, iar pentru masculi, în perioada 1-30 septembrie, pe teritoriul RBDD.

legislatie.just .ro ordin prohibitie ian 24

În fiecare an, prin acest ordin comun emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) se stabilesc perioadele și zonele de prohibiție pentru pescuit, în vederea protejării resurselor acvatice și pentru a permite reproducerea peștilor și a altor viețuitoare din apele României.

(surse info, foto : fb Mediu.Romania, legislatie.just.ro)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT