Stiri din tulcea

Primul 29 februarie din ultimii 4 ani

29 februarie 2024
Primul 29 februarie din ultimii 4 ani

Primul 29 februarie din ultimii 4 ani

2024 este an bisect, cu 366 zile, luna februarie din acest an având 29 zile, o zi în plus față de lunile februarie din ultimii 3 ani.

Prin urmare, data de azi există doar din patru în patru ani și de aceea circa 13.000 de români sunt nevoiți să își serbeze ziua doar odată la patru ani, după cum scrie pe digi 24.ro.

În ceea ce privește anul bisect, acesta a fost introdus în 1582 pentru că era necesară sincronizarea calendarului cu anul astronomic.

Aproape o dată la fiecare patru ani este un an bisect și acești ani trebuie să fie neapărat multipli de 4, ceea ce înseamnă ca anul bisect anterior a fost in 2020 iar următorul va fi în 2028.

Și sărbătoarea Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea apare diferit în calendarul creştin ortodox în funcție de anul bisect, adică cei 2 sfinți sunt pomeniţi în ziua de 29 februarie, în anii bisecţi, și pe 28 februarie, în restul anilor.

Crestin Ortodox Sf. Cuv Casian si Gherman Dobrogea

Sfântul Ioan Casian s-a născut în jurul anului 365, în Dobrogea de astăzi, iar Sf. Gherman, „frate nu prin naştere, ci în duh”, este cel ce l-a insoțit în cățătoria sa către Locurile Sfinte, relatează Agerpres.

Locul unde s-a născut Sfântul Ioan Casian păstrează din vechime  numele „podişul Casian” şi „peştera lui Casian”, iar localitatea tulceană Casimcea îi poartă, de asemenea, numele.

(surse info, foto : digi 24.ro, agerpres.ro, crestinortodox.ro, arhiva RD)