Stiri din tulcea

Primele spaţii de protecţie a populaţiei dar și primul mesaj RO-ALERT privind atacuri cu drone, la graniţa româno-ucraineană

13 septembrie 2023
Primele spaţii de protecţie a populaţiei dar și primul mesaj RO-ALERT privind atacuri cu drone, la graniţa româno-ucraineană

Primele spaţii de protecţie a populaţiei dar și primul mesaj RO-ALERT privind atacuri cu drone, la graniţa româno-ucraineană

Ministerul Apărării Naţionale a început ieri lucrările de amenajare a spaţiilor de protecţie a populaţiei în localitatea Plauru iar tulcenii din opt localităţi aflate la graniţa româno-ucraineană au primit un prim mesaj RO-ALERT privind „posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian”.

RO alert mesaj drone sept 23
Mesajul a fost transmis tulcenilor din Isaccea, Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni, în jurul orei 1,00, dar ISU Delta nu a primit mesaje potrivit cărora în urma atacurilor ruseşti în Ucraina să fi fost semnalate incidente pe teritoriul României, potrivit informațiilor transmise de Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” Tulcea.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute”,
scrie în mesajul RO-ALERT.

În ceea ce privește lucrările de amenajare a spaţiilor de protecţie a populației, acestea sunt executate de un detaşament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acţionează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum şi pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente, conform Ministerului Apărării Naţionale

MApN adaposturi Plauru sept 23

”În conformitate cu Hotărârea nr. 31 din 7 septembrie 2023 privind adoptarea unor măsuri de protecţie pe teritoriul naţional din imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina, emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării Naţionale a început marţi, 12 septembrie, lucrările de amenajare a spaţiilor de protecţie a populaţiei la nivelul localităţii Plauru din judeţul Tulcea”, scrie pe pagina oficială mapn.ro.

Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 metri lungime, 2 metri lăţime (la interior) şi 1,5 metri înălţime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităţilor locale ale comunei Ceatalchioi.

În această dimineață, Ministerul Apararii Nationale a transmis că azi, 13 septembrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni și Ismail, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate.Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45 cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00.
Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la IGSU, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională investighează aceste situații. Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren.
➡Forțele MApN rămân în alertă și vor continua cercetările în zonele unde pot să apară riscuri ca urmare a acestei situații.
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.
De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

(surse info, foto : ISU Tulcea, fb mapn.ro)