Stiri din tulcea

Prima seară de „cinema în aer liber”, azi, la Tulcea

4 iulie 2023
Prima seară de „cinema în aer liber”, azi, la Tulcea

Prima seară de „cinema în aer liber”, azi, la Tulcea

Cinematograful itinerant „Caravana Metropolis- cinema în aer liber” pornește și anul acesta la drum iar Tulcea este primul oraș în care publicul va putea urmări 6 dintre cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale, în spațiul de proiecție amenajat în Piața Civică, conform unui comunicat de presă transmis redacției de organizator, Asociația Culturală Metropolis.

Începând de azi, de la ora 21:30 și până duminică, 9 iulie, cei interesați au intrare liberă la proiecții, în limita locurilor disponibile.

În plus, la Casa Avramide, sunt programate 3 ateliere de percuție, câte unul în zilele de 7, 8 și 9 iulie, de la ora 11:00, de care se vor putea benficia, tot gratuit, maxim 20 participanți cu vârsta peste 7 ani per sesiune.
Ateliere sunt conduse de Emi Ionescu, muzician de aproape douăzeci de ani care, de-a lungul timpului, a colaborat cu diverși muzicieni români precum Electric Brother, Sensor sau Timpuri Noi.
Înscrierile se fac telefonic la 0745 452 281.

Caravana Metropolis aduce și în acest an 6 filme noi în Selecția oficială – program care în fiecare an reunește cele mai apreciate filme lansate în ultimul an, laureate sau nominalizate la festivalurile de la Veneția și San Sebastián, la Globurile de Aur, Premiile BAFTA și chiar la Oscar.
Utilizând echipamente performante, un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni și un ecran gonflabil de 120 m², Caravana Metropolis – cinema în aer liber oferă o calitate a proiecției întâlnită în marile săli de cinema ale lumii.
Evenimentul și-a propus încă de la început să apropie publicul larg de filmul european și de filmul de autor, în general.

Printre filmele selectate se află și comedia românească „Nunți, botezuri, înmormântări”, programată pentru sâmbătă, 8 iulie.

Caravana Metropolis la Tl film ro 2023

Programul de la Tulcea este:
Marți, 4 iulie – Inocentul / L’innocent
Franța, 2022, r. Louis Garrel, cu: Louis Garrel, Roschdy Zem, Noémie Merlant, Anouk Grinberg.
Detalii: AP 12, comedie, 100 min. Câștigător al Premiului César în 2023 pentru cel mai bun scenariu original, nominalizat tot la Premiile César pentru Cel mai bun regizor și Cel mai bun film și nominalizat la Premiile Lumiere pentru Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor și Cea mai bună actriță.
Sinopsis: Când Abel află că mama lui e pe cale să se mărite cu un bărbat aflat în închisoare, o ia razna. Cu ajutorul celui mai bun prieten, bărbatul se dă peste cap pentru a-și împiedica mama să facă asta, dar întâlnirea cu posibilul său viitor tată vitreg i-ar putea oferi o nouă perspectivă asupra situației.
Trailer: https://youtu.be/A2kjh2Z1K0A

Miercuri, 5 iulie – Iluzii pierdute / Illusions perdues
Franța, Belgia, 2021, r. Xavier Giannoli, cu: Benjamin Voisin, Cécile De France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan.
Detalii: N15, dramă, 149 min. Nominalizat la Festivalul de Film de la Veneția și la Premiile Goya pentru Cel mai bun film și câștigător al Premiului César pentru Cea mai bună imagine, Cel mai bun decor și Cel mai bun scenariu adaptat.
Sinopsis: Lucien, un tânăr poet în Franța secolului al XIX-lea, cu mari speranțe și visuri, se îndrăgostește nebunește de baroneasa Louise de Bargeton, iubitoare de arte. De teama unui scandal, cei doi iubiţi fug la Paris, unde Lucien încearcă să se afirme. Abandonat în scurt timp debaroaneasă și falit, tânărul Lucien va descoperi, în Parisul pe care şi l-a dorit cu atâta ardoare, o lume unde orice şi oricine poate fi cumpărat. Îşi va regăsi el drumul spre idealurile de la început?
„Iluzii pierdute” este o adaptare după romanul omonim al lui Honoré de Balzac.
Trailer: https://youtu.be/fc68AURE-O0

Joi, 6 iulie – Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d’État
Franța, 2021, r. Thierry de Peretti, cu: Vincent Lindon, Valeria Bruni Tedeschi, Mylène Jampanoï, Pio Marmaï, Roschdy Zem.
Detalii: AP12, 120 minute, dramă. Câștigător al Premiului Juriului pentru Cea mai bună imagine și nominalizat în secțiunea Golden Seashell pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la San Sebastián și nominalizat la Premiile César pentru Cel mai bun scenariu adaptat.
Sinopsis: Octombrie, 2015. Vama franceză confiscă șapte tone de canabis în inima capitalei, Paris. În aceeași zi, Hubert Antoine, un fost infiltrat de la narcotice, îl contactează pe Stéphane Vilner, un tânăr jurnalist al publicației la Libération. El pretinde că poate demonstra existenţa traficului de stat condus de Jacques Billard, personaj de presă proeminent și ofițer de poliție francez de rang înalt. Suspicios la început, tânărul jurnalist se scufundă în cele din urmă într-o anchetă care îl va duce în cele mai întunecate colțuri ale Republicii.
Trailer: https://youtu.be/ZXkAd-NJRwM

Vineri, 7 iulie – Jucărie nouă / Le nouveau jouet
Franța, 2022, r. James Huth, cu: Jamel Debbouze, Daniel Auteuil, Alice Belaïdi, Simon Faliu, Anna Cervinka.
Detalii: AG, comedie, 112 min.
Sinopsis: Sami trăiește fericit într-un cartier din suburbii alături de soția sa, care așteaptă un copil. Pentru a asigura nevoile viitoarei familii, Sami se angajează ca paznic de noapte într-un magazin cu produse de lux, deținut de Philippe Etienne, cel mai bogat om din Franța. De ziua fiului său, Alexandre, Philippe inaugurează raionul de jucării al magazinului și îi spune acestuia că poate lua orice își dorește. Alexandre îl alege pe Sami drept noua sa jucărie.Filmul este inspirat de comedia clasică „Le Jouet” din 1976, regizată de Francis Veber.
Trailer: https://youtu.be/DSoG9aRipVU

Sâmbătă, 8 iulie – Nunți, botezuri, înmormântări
România, 2022 r: Alexandru Lustig, cu: Ilona Brezoianu, Gheorghe Ifrim, Șerban Pavlu, Anca Sigartău.
Detalii: comedie, 121 min.
Sinopsis: Cum e să-ncerci să câștigi un milion de euro și să te alegi cu un milion de belelele? Nu-ți rămâne decât să începi să plătești polițe la ocazii festive: nunți, botezuri, înmormântări.
Trailer: https://youtu.be/3p7-Or7EUHk

Duminică, 9 iulie – D-na Harris cucerește Parisul / Mrs. Harris Goes to Paris
UK, Canada, Franța, Ungaria, Belgia, 2022, r: Anthony Fabian.
Detalii: AG, comedie, 115 min. Nominalizat la Premiile Oscar și BAFTA pentru Cele mai bune costume și nominalizat la Globurile de Aur pentru Cea mai bună actriță într-o comedie sau musical.
Sinopsis: Italia, 1980. O menajeră văduvă din Londra anilor ’50 se îndrăgostește nebunește de o rochie Dior haute-couture și decide că trebuie să aibă și ea una. Face sacrificii și pornește spre Paris, decisă să-l cucerească cu umorul ei nebun, energia ei nestăvilită și pofta de viață așa cum nu vezi decât atunci când viața se decide să-ți acorde a doua șansă.
Trailer: https://youtu.be/iO9JcPbbmAA

„Caravana Metropolis- cinema în aer liber” este un proiect organizat de Asociația Culturală Metropolis, membru în rețeaua Europa Cinemas și co-finanțat din bugetul local al Municipiului Tulcea și de Centrul Național al Cinematografiei.

(surse info, foto : comunicat de presă Asociația Culturală Metropolis, fb Cinemainaerliber)