Stiri din tulcea

Prima conferință „Arheologia pentru toți” din acest an este dedicată sitului La Grădini, de la Jijila

10 martie 2023
Prima conferință „Arheologia pentru toți” din acest an este dedicată sitului La Grădini, de la Jijila

Prima conferință „Arheologia pentru toți” din acest an este dedicată sitului La Grădini, de la Jijila

Institutul Național al Patrimoniului invită doritorii la cea de-a 12 ediție a conferințelor „Arheologia pentru toți” dedicate promovării patrimoniului arheologic din România, inițiativă a Direcției Patrimoniu Digital, ce va avea loc pe data de 14 martie 2023, de la ora 16:00.

În această primă ediție din 2023 se vor aduce în prim-plan rezultatele cercetărilor arheologice preventive de la Jijila – La Grădini din județul Tulcea, situl ce se află pe un platou, în imediata apropiere a zonei de sud-vest a satului Jijila şi a fostului lac Jijila, pe malul tulcean al Dunării, potrivit informațiilor publicate pe pagina dedicată evenimentului intitulat „CERCETĂRILE ARHEOLOGICE PREVENTIVE DE LA JIJILA – LA GRĂDINI, JUD. TULCEA”.

Evenimentul a fost creat pentru a înțelege în esență ce presupun cercetările arheologice și, în această ediție, pentru a afla mai multe despre descoperirile ce au avut loc la Jijila.

Cercetătorul „responsabil” cu prezentarea universului fascinant al sitului este Sorin -Cristian Ailincăi, în prezent arheolog expert și manager al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, cu o experiență de peste 20 de ani în studiul primei epoci a fierului în Dobrogea.
Sorin -Cristian Ailincăi a fost responsabilul științific al șantierului arheologic Jijila – La Grădini din județul Tulcea.

Zona supusă investigațiilor a devenit cunoscută în literatura de specialitate în urma unor descoperiri de suprafață aparținând perioadei eneolitice și a perioadei timpurii a epocii fierului.
​Cercetările arheologice s-au efectuat în urma construirii podului suspendat peste Dunăre între Măcin și Brăila.

Cercetările arheologice de pe ambele maluri ale fluviului au fost inițiate în toamna anului 2018 și s-au finalizat un an mai târziu, în luna mai. În urma cercetărilor efectuate, în sectorul sudic s-au identificat 135 de structuri arheologice ce pot fi datate în epoca bronzului (mil. III-II a.Chr.) și în perioada romană timpurie (sec. II-III p. Chr.).

Moderatorul conferinței va fi Bogdan Șandric, director adjunct și coordonator al Direcției Patrimoniu Digital din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.

( sursă info și foto : fb Patrimoniu)