Stiri din tulcea
Prima activitate din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității 2023, la Tulcea
Prima activitate din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității 2023, la Tulcea
Peste 50 de elevi ai liceelor din Tulcea au luat parte ieri, la Satul Pescăresc, la evenimentul „Mobilitate Verde pentru Tulcea – viziunea tinerilor” – o dezbatere pe teme urbanistice și de mobilitate urbană prilejuită de Săptămâna Europeană a Mobilității, conform informațiilor publicate de Primăria Municipiului Tulcea.
Elevii tulceni s-au întâlnit cu reprezentanți ai administrației locale pentru a învăța unii de la ceilalți și de a găsi cele mai bune soluții pentru evoluția urbană a orașului și, potrivit sursei, în elaborarea noului Plan Urbanistic General se va ține cont, așa cum este firesc, și de viziunea tinerilor, exprimată în acest context.
S-au format echipe pe licee, fiecare având la dispoziție o săptămână pentru a imagina propriul concept referitor la mobiliatea urbană în Tulcea și a fost anunțat și un premiu de 1500 de lei pentru echipa câștigătoare, dar toți participanșii vor fi răsplătiti.
În ton cu scopul proiectului Săptămâna Europeană a Mobilității, ce promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport nepoluante și inteligente, tinerii participanți au sosit la Satul Pescăresc cu primul autobuz electric intrat în dotarea STP, un mijloc de transport verde.
Evenimentul a fost deschis cu un mic curs introductiv susținut de Andreea Matache, Arhitect Șef al Municipiului, care a avut plăcerea de a reveni în postura de profesor pentru a prezenta câteva elemente de bază dintr-un domeniu foarte amplu și complex – urbanismul (în relație cu mobilitatea).
Au urmat alte prezentări, susținute de invitați și organizatori:
Mirela-Aurelia RAICU, Agenția pentru Protecția Mediului, Director;
Bogdan Bulete, ARBDD, Direcția Educație Ecologică și Relații Internaționale;
Gabriela Zuca, Primăria Municipiului Tulcea, Compartimentul de Mediu;
Ion Boncea, Primăria Municipiului Tulcea, consiler sport.
Au fost menționate concepte moderne de urbanism („orașul de 15 minute”, „car-free super blocks”), dar și elemente tehnice ce țin de mobilitatea urbană. Interacțiunea cu publicul nu a lipsit, tinerii fiind încurajați să nu ezite în a-și exprima spiritul critic și, totodată, inițiativa.
Din exemplele de bună practică prezentate s-a reținut un numitor comun:
„Doar schimbarea atitudinii duce la schimbarea profundă a orașului.”
(surse info și foto : fb primariatulcea, insp.gov.ro)