Stiri din tulcea

Prima activitate din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității 2023, la Tulcea

20 septembrie 2023
Prima activitate din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității 2023, la Tulcea

Prima activitate din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității 2023, la Tulcea

Peste 50 de elevi ai liceelor din Tulcea au luat parte ieri, la Satul Pescăresc, la evenimentul „Mobilitate Verde pentru Tulcea – viziunea tinerilor” – o dezbatere pe teme urbanistice și de mobilitate urbană prilejuită de Săptămâna Europeană a Mobilității, conform informațiilor publicate de Primăria Municipiului Tulcea.

Elevii tulceni s-au întâlnit cu reprezentanți ai administrației locale pentru a învăța unii de la ceilalți și de a găsi cele mai bune soluții pentru evoluția urbană a orașului și, potrivit sursei, în elaborarea noului Plan Urbanistic General se va ține cont, așa cum este firesc, și de viziunea tinerilor, exprimată în acest context.

S-au format echipe pe licee, fiecare având la dispoziție o săptămână pentru a imagina propriul concept referitor la mobiliatea urbană în Tulcea și a fost anunțat și un premiu de 1500 de lei pentru echipa câștigătoare, dar toți participanșii vor fi răsplătiti.

În ton cu scopul proiectului Săptămâna Europeană a Mobilității, ce promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport nepoluante și inteligente, tinerii participanți au sosit la Satul Pescăresc cu primul autobuz electric intrat în dotarea STP, un mijloc de transport verde.

Primaria Tl tineri elevi autobuz vd la Sapt Mobilitatii sept 23

Evenimentul a fost deschis cu un mic curs introductiv susținut de Andreea Matache, Arhitect Șef al Municipiului, care a avut plăcerea de a reveni în postura de profesor pentru a prezenta câteva elemente de bază dintr-un domeniu foarte amplu și complex – urbanismul (în relație cu mobilitatea).

Au urmat alte prezentări, susținute de invitați și organizatori:
Mirela-Aurelia RAICU, Agenția pentru Protecția Mediului, Director;
Bogdan Bulete, ARBDD, Direcția Educație Ecologică și Relații Internaționale;
Gabriela Zuca, Primăria Municipiului Tulcea, Compartimentul de Mediu;
Ion Boncea, Primăria Municipiului Tulcea, consiler sport.

Au fost menționate concepte moderne de urbanism („orașul de 15 minute”, „car-free super blocks”), dar și elemente tehnice ce țin de mobilitatea urbană. Interacțiunea cu publicul nu a lipsit, tinerii fiind încurajați să nu ezite în a-și exprima spiritul critic și, totodată, inițiativa.

Din exemplele de bună practică prezentate s-a reținut un numitor comun:
„Doar schimbarea atitudinii duce la schimbarea profundă a orașului.”

(surse info și foto : fb primariatulcea, insp.gov.ro)