Stiri din tulcea

Preţul colectării deşeurilor la Tulcea este cu 30% mai mare faţă de anul 2021

3 februarie 2022
Preţul colectării deşeurilor la Tulcea este cu 30% mai mare faţă de anul 2021

Preţul colectării deşeurilor la Tulcea este cu 30% mai mare faţă de anul 2021

Începând din acest an, populaţia din mediul urban a judeţului nostru plăteşte cu până la 30% mai mult decât anul trecut pentru colectarea deşeurilor, noile tarife fiind stabilite de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a infrastructurii de Deşeuri Menajere din Tulcea, relatează Agerpres.

Preţurile nu s-au mai actualizat de la începutul lui 2020, dar în acest an tarifele au fost modificate din acelaşi motiv care a dus la toate majorările din ultima perioadă, adică creşterea preţului combustibililor, după cum a explicat pentru Agerpres, directorul executiv ADI Deşeuri Menajere, Ilie Petre.

Prin urmare, populaţia din mediul urban plăteşte din acest an 10,99 de lei pe lună de persoană, adică cu aproximativ 30% mai mult decât anul trecut iar cea din mediul rural achită 7,2 lei de persoană pe lună, cu 16,6% mai mult decât anul trecut, dar primăriile care generează mai puţine deşeuri pot modifica preţul stabilit de asociaţie, în contextul în care în judeţ se aplică principiul ‘plăteşti cât arunci’.

ADI Deşeuri Menajere este structura care asigură funcţionarea sistemului SMID – Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, din anul 2020.

În SMID, proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, sunt incluse 49 din cele 51 de primării din judeţul Tulcea.

Obiectivul general al SMID este dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor Uniunii Europene.

Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în anul 2013, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro, din care 24 de milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de UE.

În cadrul proiectului au fost amenajate depozitul ecologic şi staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Mihai Bravu, s-au realizat 10 dane de acostare pentru mijloacele de transport a deşeurilor din Delta Dunării, precum şi cinci staţii de sortare şi transfer a deşeurilor la Chilia Veche, Sulina, Crişan, Sfântu Gheorghe şi Măcin şi s-au închis depozitele urbane de deşeuri neconforme din oraşele Isaccea, Măcin şi Sulina.

Investiţiile ce vor fi realizate în etapa a doua a SMID vor duce la modernizarea staţiilor de sortare din Deltă şi a celei din oraşul Măcin, precum realizarea unei linii de sortare a staţiei din satul Mihai Bravu.

(Sursa info : Agerpres, sursa foto : spatiulconstruit.ro)