Premieră în județul Tulcea – tren cu 11 vagoane cu ajutoare umanitare pentru vecinii ucraineni

30 martie 2022 | Actualitate
Premieră în județul Tulcea – tren cu 11 vagoane cu ajutoare umanitare pentru vecinii ucraineni

Premieră în județul Tulcea – tren cu 11 vagoane cu ajutoare umanitare pentru vecinii ucraineni

 

Cu ocazia sosirii la Tulcea a unui tren cu 11 vagoane cu ajutoare umanitare pentru refugiaţii ucraineni aflaţi în România, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat că este vorba de cel mai mare ajutor pe care sudul Ucrainei l-a primit prin Tulcea, de la o altă țară si chiar a marturisit că niciodată nu a sosit un astfel de tren cu ajutoare în județul nostru sau în proximitatea lui, calificându-l ca un moment istoric, după cum reise dintr-un comunicat al Consiliului Județean Tulcea.

Instituția care a coordonat acțiunea umanitară este Protecția Civilâ din Franța.

CJ Protectia Civila Fr

Reprezentanții acestei instituții s-au întâlnit ieri cu președintele Consiliului Județean Tulcea, dar și cu președintele Asociației Comunelor din România, Filiala Tulcea, Eugen Ion, care a precizat că în primele zile după începerea evenimentelor din Ucraina, în urma discuțiilor cu președintele Horia Teodorescu și Prefectura Tulcea, s-a decis încheierea unui protocol între cele trei instituții, prin care Consiliul Județean Tulcea preia necesitățile transmise de către partea ucraineană și le comunică către AcoR (Asociația Comunelor din România), care administrează depozitul central de ajutoare din municipiu.

După primele două săptămâni de activitate, prin implicarea unui regizor român stabilit în Franța, Protecția Civilă din Franța și-a trimis reprezentanții la Tulcea pentru a vedea cum funcționează depozitul de ajutoare de aici și pentru a stabili o modalitate de colaborare.

Astfel, 3000 de paleți de ajutoare de la Protecția Civilă au ca destinație depozitul tulcean, 15 tiruri ajungând deja la Tulcea.
Au mai fost primite, de asemenea, ajutoare din partea Asociației Umanitare PARTAGENCE, din partea ONG-ul francez Action Contre la Faim, care a donat 16.000 de euro, dar și din partea Companiei Fortuna.

În plus, au mai fost primite ajutoare din partea Asociației Primăriilor din Franța, toate acestea completând donațiile transmise de Protecția Civilă.

Declarația președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu:

„Ne-am implicat alături de Prefectură și de toate comuntățile locale dinjudețul Tulcea, precum și alături de oamenii care au susținut voluntar acestdemers de ajutorare a refugiaților ucraineni, respectiv de preluarea lor, transportul, cazarea și transferul lor către alte zone ale țării. Există o relație de înfrățire între județul Tulcea și Raionul Izmail, dar și o relație extrem de bună cu Regiunea Odessa, care include Raionul Izmail, o relație de prietenie care a început acum 10 ani în domeniul accesării fondurilor transfrontaliere, ceea ce a creat o empatie între cele două regiuni. Acest fapt ne-a dat și un mai mare imbold în a ajuta cât mai mult posibil partea ucraineană, respectiv sudul Ucrainei. Toate ajutoarele de la Tulcea sunt dirijate în funcție de comenzile primite de la administrația militară din Izmail și Odessa, destinația lor nefiind stabilită de noi, ci de necesitățile transmise de țara vecină. Salut sprijinul pe care Franța l-a dat istoric țării noastre, avem o istorie comună, granițele țării noastre fiind stabilite la un moment dat în urma ajutorului dat de Franța.
Poporul francez a ajutat întotdeauna, dovadă fiind că, și acum, cea mai mare donație de ajutoare este trimisă din Franța prin Protecția Civilă, Asociația Primăriilor din Franța dar și alte două organizații neguvernamentale.
Este cel mai mare ajutor pe care sudul Ucrainei l-a primit prin Tulcea, de la o altă țară.
Franța ne-a fost o soră care ne-a ajutat de mult ori de-a lungul istoriei, iar acum este alături de poporul ucrainean, aflat în nevoie.
Din câte știu eu, niciodată nu a sosit un astfel de tren cu ajutoare în județul nostru sau în proximitatea lui. Este un moment istoric pentru care vreau să mulțumesc poporului francez, instituțiilor implicate în acest ajutor, în numele poporului ucrainean și în numele nostru“

(sursa info si foto : Comunicat de presa al Consiliului Județean Tulcea)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT