Premieră în educația românească: Educația financiară și cea juridică vor fi materii obligatorii din clasele primare!
Premieră în educația românească: Educația financiară și cea juridică vor fi materii obligatorii din clasele primare!
Educația financiară și cea juridică vor fi studiate de la clasele primare începând cu anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat astăzi, în calitate de cameră decizională, relatează hotnews.ro. Pentru a intra în vigoare legea mai trebuie doar să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.
Propunerea legislativă privind introducerea educației antreprenoriale, financiare și juridice în școlile din România a fost inițiată de Asociația VeDem Just, a cărei președinte este vestitul judecător Cristi Dănileț, fost membru CSM.
Cristi Dănileț este de părere că elevii trebuie să își cunoască drepturile și mai ales trebuie să știe ce înseamnă o infracțiune si un dosar penal. Scopul acestei materii este responsabilizarea tinerilor, înțelegerea și apărarea concretă a drepturilor, diminuarea delincvenței juvenile, scăderea numărului de victime minori, creșterea gradului de înțelegere și acceptare a actelor normative.
Proiectul de lege prevede adăugarea „competențelor financiare și juridice” la lista de competențe-cheie pe care să se bazeze programa de studiu pentru un elev de ciclu primar și gimnazial, în cadrul Legii Educației Naționale.
Cum va arăta după modificare art. 68 din Legea Educației Naționale:
(1) Curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial se axează pe 8 domenii de competențe-cheie care determină profilul de formare a elevului:
a) competențe de comunicare în limba română și în limba maternă, în cazul minorităților naționale;b) competențe de comunicare în limbi străine;
c) competențe de bază de matematică, științe și tehnologie;
d) competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere;
e) competențe sociale și civice;
f) competențe antreprenoriale, financiare și juridice
g) competențe de sensibilizare și de expresie culturală;
h) competența de a învăța să înveți.
Asociația lui Cristi Dănileț propune Ministerului Educației să accepte oferta de parteneriat pentru alcătuirea programei de educație juridică în vederea implementării sale în toată țara, începând cu următorul an școlar și pune la dispoziția tuturor cadrelor didactice mai multe resurse ce pot fi utlizate cu succes la ore: ghidul Elevul și Legea, inclusiv în limba semnelor române, care este tradus în mai multe limbi străine și este acceptat ca resursă internațională, aplicația pentru mobil Lege-n-Dar, secțiunea tur virtual în tribunal, dar și procese simulate cu actori minori.
În ultimii 5 ani, educația juridică se studiază în prezent ca opțional în curriculum la decizia școlii de către 6.900 de elevi din 122 unități școlare, situate în 33 de județe și este predată de către 138 de profesori instruiți de asociația VeDem Just.
Așadar, după ce președintele Klaus Iohannis promulgă legea, Educația financiară și cea juridică vor fi materii obligatorii din clasele primare în toate școlile din România!
(Sursă info: hotnews.ro, Sursă foto: vedemjust.ro)
Alte Articole
Suntem invitați „la pas, prin evoluția primatelor”, la Acvariul Tulcea
Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, din cadrul ICEM Tulcea, ne invită la o nouă expoziție temporară, intitulată „În oglinda timpului. La pas prin evoluția primatelor”, o nouă călătorie fascinantă prin…
CISTESTE MAI MULTS-a deschis și la Tulcea anul universitar 2024-2025
La Academia de Studii Economice (ASE) București – Centrul Teritorial Tulcea, ce funcționează în cadrul Colegiului Economic „Delta Dunării“, a avut loc ieri, 10 octombrie, de la ora 13.00, deschiderea…
CISTESTE MAI MULT