Stiri din tulcea

Portul Sulina, obișnuit cu doar 2,3 nave zilnic, este blocat de zeci de vase ucrainene

17 mai 2022
Portul Sulina, obișnuit cu doar 2,3 nave zilnic, este blocat de zeci de vase ucrainene

Portul Sulina, obișnuit cu doar 2,3 nave zilnic, este blocat de zeci de vase ucrainene

 

În condițiile în care, până la izbucnirea războiului, prin portul Sulina treceau zilnic 2- 3 nave la controlul de frontieră, situația actualâ în care sunt peste 70 de nave ucrainene încărcate cu marfă, în special cereale, ce așteaptă și câteva zile să intre în Portul Sulina pentru control, duce la întârzieri și blocaje, transmite Digi24.

Potrivit celor declarate de Ciprian Cotigă, reprezentant al Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, verificările se fac în doar trei puncte de acostare, prea puține pentru fluxul de nave ajunse în port și dupa controlul de la Sulina, navele își continuă drumul spre porturile Giurgiulești sau Ismail, dar și danele lor sunt aglomerate, ceea ce amplifică blocajele.

Marea problemă este că porturile sunt dimensionate pentru o anumită șarjă de marfă și că nu se poate trece deodată de la 3 – 4 nave la 70-80.

În plus, potrivit legislației, din Marea Neagră până în porturile dunărene, navele maritime trebuie conduse de personal al Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, dar și acesta este dimensionat la condițiile de dinainte de război.

„Sunt de aproape cinci ori mai multe nave decât în condiții normale. Principala încărcătură o reprezintă cerealele, dar ele transportă și tancuri sau motorină.Se creează priorități, dar acesta e nivelul pentru verificări, număr de piloți, puterea de operare a porturilor.
Cauza situației e conflictul din Ucraina”,

a explicat Ciprian Cotiga, care a specificat ca această situație a început în urmă cu circa o lună și că porturile ucrainene sunt cele mai solicitate.

(sursă info și foto : digi24.ro)