Poiect educațional despre cetățenia activă, drepturile omului și protecția mediului derulat la Liceul tehnologic Topolog

26 mai 2022 | Educatie
Poiect educațional despre cetățenia activă, drepturile omului și protecția mediului derulat la Liceul tehnologic Topolog

Poiect educațional despre cetățenia activă, drepturile omului și protecția mediului derulat la Liceul tehnologic Topolog

Timp de 2 luni, în 4 comunități rurale din județele Tulcea, Suceava, Botoșani și Ilfov s-a derulat proiectul „Școlile Satelor Noastre – Educație pentru Cetățenie Activă și Drepturile Omului” cu scopul de a crește nivelul de informare și educare al elevilor din mediul rural cu privire la cetățenia activă și drepturile omului, demnitate și protecția mediului, conform unui comunicat trimis la redacție de Anca Năstase, fondatorul programului Școlile Satelor Noastre, în calitate de manager de proiect.

În județul nostru, elevii și cadrele didactice de la Liceul tehnologic Topolog au participat la sesiuni de informare și educare pe 3 teme principale: educație civică, educație pentru drepturile omului și educație protecția mediului.

Ulterior, a fost realizată o campanie de conștientizare locală cu privire la drepturile și responsabilitățile cetățenilor, ce s-a desfășurat în Topolog, împreună cu elevi și cadre didactice. În cadrul activității elevii au împarțit pliante și au discutat cu membrii comunității lor.

În total, în perioada Aprilie 2021 – Mai 2022, 5 traineri asistați de voluntari locali recrutați pentru această activitate au susținut sesiunile interactive de informare cu peste 2.300 de elevi și peste 250 de cadre didactice.

 

Proiect elevi scolile satelor mai

Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară va continua eforturile și inițiativele sale în școlile din sate, asigurând continuitate și stabilitate proceselor inițiate în cele 4 comunități.

Totodata, 81 de elevi au fost selectați din cele 4 licee pentru a participa la o formare pe tema advocacy, susținută de un reprezentant al Consiliului Tineretului din România. În cadrul celor 4 formări din cele 4 comunități locale, elevii au învațat despre drepturile și responsabilitățile tinerilor, despre cum funcționează autoritățile locale, ce sunt proiectele legislative și cum își pot reprezenta drepturile, dar și ideile pe care și le doresc implementate local.

Susținerea primită de cele 4 licee parte din proiect sunt un semn că liceele din mediul rural își doresc și au capacitatea de a primi și cataliza expertiză din exterior, atât de necesară pentru acrea un impact local pe termen lung.

“Școlile cu elevi din mediul rural au nevoie de un efort educațional, social și economic integrat pentru a putea recupera decalajele de învățare și a susține o calitate cât mai ridicată a învățământului. E nevoie nu doar de implicarea cadrelor didactice și a părinților, dar și de cea a instituțiilor locale și centrale și a ONG-urilor care pot aduce valoare adăugată în acest proces. Liceele tehnologice au reprezintat o prioritate în acest proiect deoarece considerăm impactul lor fiind vital pentru piața muncii din România în contextul deficitului specializării forței de muncă.”

a scris Anca Năstase, fondatorul programului Scolile Satelor Noastre.

Proiectul, ce și-a propus să inspire și să activeze atât elevii cât și cadrele didactice, încurajând curiozitatea și entuziasmul lor, a fost derulat în parteneriat cu CTR – Consiliul Tineretului din România și cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europa verde, competitivă și incluzivă.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și aconsolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda,Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundațiapentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificand rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidand în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

(sursă info și foto : Comunicat Școlile Satelor Noastre)

Alte Articole

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

20 iunie 2024

Elevii din județul nostru care doresc să urmeze unul sau mai multe cursuri organizate de Palatul Copiilor Tulcea sau părinții / bunicii acestora, în cazul copiilor mai mici, trebuie să…

CISTESTE MAI MULT
Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

19 iunie 2024

Aproximativ 180 de preșcolari și școlari, cât și personal didactic din cadrul Școlii Gimnaziale Jurilovca, au participat ieri, 18 iunie, la un exercițiu de alarmare – evacuare, potrivit informațiilor publicate…

CISTESTE MAI MULT