Podul Tulcea – Brăila este deschis circulației, cu restricții până la final de noiembrie

7 iulie 2023 | Actualitate
Podul Tulcea – Brăila este deschis circulației, cu restricții până la final de noiembrie

Podul Tulcea – Brăila este deschis circulației, cu restricții până la final de noiembrie

 

Începând de ieri, 6 iulie 2023, de la ora 15.30, podul suspendat peste Dunăre, ce face legătura între Dobrogea și Moldova, a fost deschis circulației dar în perioada 17 iulie – 30 noiembrie 2023, de luni până vineri, pe timp de noapte (intervalul orar 21.00 -06.00) circulația pe pod va fi suspendată, după cum a anunțat Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Circulația rutieră se va desfășura cu restricție de viteză de 80 km/h iar în weekend-uri și sărbători legale (chiar dacă sunt zile din cursul săptămânii), circulația rutieră va fi deschisă.

„Pentru finalizarea lucrărilor auxiliare la podul suspendat, în perioada 17.07.2023 – 30.11.2023 se va închide traficul pe timpul nopții, de luni până vineri, inclusiv, în intervalul orar 21:00 – 6:00, exceptând zilele de sărbători legale”, a transmis azi și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, aceste restricții fac parte din varianta aleasă de autorități prin care se va putea folosi podul în acest sezon estival, chiar dacă circulația va fi deschisă doar ziua în timpul săptămânii, comparativ cu varianta de a ține complet închis podul pentru „o lună și ceva – două”, timp necesar demontării unor macarale mari folosite la lucrări.

În ceea ce privește taxa de pod, aceasta nu se va aplica timp de 5 ani.

Podul suspendat peste Dunăre este, în momentul de față, cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani și totul s-a materializat prin asocierea a două firme – una din Italia şi cealaltă din Japonia, la ceremonia de inaugurare fiind prezenți și reprezentanți ai ambasadelor Japoniei și Italiei.

CJ Tl ianugurare Pod Suspendat 6 iul 23

Și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat, la inaugurarea podului, fiind vorba de o investiție finanțată prin mecanismul financiar Investiții Teritoriale Integrate „Delta Dunării“, a transmis, printr-un comunicat primit la redacție, Consiliul Județean Tulcea.

CJ Tl HT la Pod Tl Braila inaugurare 6 iul 23

„Astăzi am fost martori direcți ai finalizării unei investiții deosebit de importante pentru județul Tulcea, pentru Dobrogea.
Cu ani în urmă, mulți se îndoiau că spusele mele se vor îndeplini, iar astăzi ceea ce am spus în urmă cu opt ani cu privire la această investiție s-a finalizat.
A fost greu, foarte greu, dar s-a pierdut acest efort în negura timpului. Începuturile au fost cele mai grele: anul în care am știut că podul va deveni realitate a fost 2014, a fost anul în care a fost asigurată finanțarea pentru această investiție (prin ITI am asigurat 75% din valoarea lucrărilor, aproximativ 350 milioane de euro acordați României prin Programul Operațional de Infrastructură Mare).
A fost un drum lung, de la introducerea în Masterplanul de Transport al României, la inițierea în strategia ITI a acestui pod, cu toate dificultățile din acea vreme, la asigurarea drumurilor către pod și până la clarificarea tuturor nelămuririlor autorităților europene, care nu erau convinse că podul nu este un moft, ci o investiție necesară dobrogenilor.
A fost o luptă continuă, cu determinare, fără de care astăzi nu eram aici, eram tot pe un bac să ne îndreptăm spre Brăila.
Ceea ce am făcut eu în ultimii opt ani pentru realizarea acestui pod a fost, de fapt, răspunsul la strigătul și la dorința tulcenilor de a avea această investiție, de a ne lega de țară“,
a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Obiectivul general al proiectului prin care s-a realizat Podul suspendat peste Dunăre este de a contribui la dezvoltarea Dobrogei prin asigurarea unei legături moderne cu coridorul de conectivitate național 3 (București-Moldova), precum și îmbunătățirea condițiilor de tranzit pentru traficul internațional către Bulgaria și Turcia.

(surse info, foto : comunicat de presă C. J. Tulcea, politiaromana.ro, fb CNAIRSA)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT