Stiri din tulcea

Planul de măsuri privind combaterea incendiilor de vegetație din RBDD, analizat la Prefectura Tulcea

19 martie 2024
Planul de măsuri privind combaterea incendiilor de vegetație din RBDD, analizat la Prefectura Tulcea

Planul de măsuri privind combaterea incendiilor de vegetație din RBDD, analizat la Prefectura Tulcea

În cadrul ultimei ședințe ordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ce a avut loc ieri, 18 martie 2024, s-a analizat îndeplinirea măsurilor prevăzute în Planul de măsuri privind combaterea incendiilor de vegetație uscată şi palustră care afectează arealul ARBDD, conform unui comunicat de presă emis de Prefectura Tulcea.

Potrivit prefectului județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, primul pas în combaterea acestor incendii de vegetație din Delta Dunării este conștientizarea efectelor negative :

„Incendiile de vegetație uscată reprezintă o problemă des întâlnită în județul nostru. Avem aprobat un plan care are ca scop combaterea acestora, însă pentru eficiența acestui plan avem nevoie de implicarea tuturor instituțiilor abilitate, dar și a cetățenilor. Conștientizarea efectelor negative ale incendiilor este primul pas în combaterea lor. Fac apel către toate instituțiile cu atribuții și către domnii primari, și le solicit să intensifice măsurile de prevenire a incendiilor și să sporească atenția pe acest spectru. Ultimul incident, petrecut la inceputul lunii martie dovedește faptul că vigilența poate salva vieți ”,
a precizat prefectul Alexandru Dan Munteanu.

La nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi al Comitetelor Locale, prin intermediul primarilor şi a serviciilor desconcentrate cu atribuţii în domeniu, au fost dispuse următoarele măsuri, aferente planului:

– realizarea acţiunilor de informare, inclusiv comune, pentru mediatizarea regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată şi palustră.
– desfășurarea de campanii, în echipe mixte, privind respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor de vegetație uscată și palustră.
– desfășurarea campaniilor de informare asupra consecințelor negative pe care le pot genera astfel de incendii, cu grupuri țintă: fermieri, agricultori, unități de cazare sau agenți economici din arealul A.R.B.D.D.
– asigurarea și verificarea mijloacelor necesare înştiinţării şi alarmării populaţiei aflată în zonele de risc ce pot fi afectate de incendii de vegetație uscată, vegetație palustră sau fond forestier, inclusiv prin sistemul RO-ALERT, la nevoie.
– stabilirea capabilităților necesare pentru evaluarea, analizarea situației și stingerea incendiilor de vegetație uscată sau palustră.
– acțiuni de patrulare, observare și monitorizare prin intermediul structurilor M.A.I. (Posturi de poliție, Poliția de Frontieră, Poliţia Delta Dunării Tulcea etc.)
– organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor la nivelul unității administrativ-teritoriale și intensificarea acțiunilor de patrulare.
– instituirea de reguli şi măsuri specifice corelate cu nivelul şi natura riscurilor locale.
– coordonarea intervenţiei în caz de incendiu la nivelul unităţii administrativ-teritoriale de către primar și asigurarea participării la intervenţie a serviciului voluntar pentru situații de urgenţă cu mijloacele din dotare şi conducerea intervenţiei, până la stingerea incendiului ori până la sosirea structurilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Delta” al județului Tulcea.
– organizarea şi executarea controalelor privind respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti, prin serviciile voluntare pentru situații de urgenţă.
– informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi de intervenţie în caz de incendiu.

În cadrul ședinței, Inspectorul Șef al ISU „Delta” Tulcea, colonel Daniel Petrov, a prezentat situația incendiilor de vegetație palustră pentru anul 2024 și până la această dată, au fost raportate și monitorizate un număr de 10 incendii de vegetație în arealul ARBDD fiind afectate 588.6 hectare.

Din fericire, în urma acestor incendii nu au fost semnalate mortalități la speciile de păsări sau animale sălbatice pentru care a fost desemnată aria naturală protejată.

(sursă info și foto : comunicat de presă Prefectura Tulcea)