Peste o săptămână, la Tulcea, va începe festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu”

15 iunie 2023 | Cultura
Peste o săptămână, la Tulcea, va începe festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu”

Peste o săptămână, la Tulcea, va începe festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu”

În perioada 22-24 iunie, în Piața Civică din municipiu, se va desfășura Festivalul – Concurs Naţional De Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Şerbănescu”, ediţia a XI – a, în organizarea Primăriei Municipiului Tulcea și a Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Manifestarea se doreşte a fi un omagiu adus Nataliei Şerbănescu, ce s-a născut pe plaiurile tulcene, în satul Plopu (comuna Murighiol) și care este prima interpretă ce a adus cântecul și costumul dobrogean pe scenă devenind și cea mai cunoscută interpretă de folclor dobrogean, după cum scrie în comunicatul de presă emis de organizatori.

Prin întreaga activitate şi prin întregul ei repertoriu răzbate o dragoste adâncă pentru ţinutul cuprins între Dunăre şi Mare, ţinut pe care l-a cântat cu dragoste, dor şi dăruire.

Scopul acestui festival este acela de a descoperi şi promova talente interpretative pentru punerea în scenă a cântecelor populare autentice și introducerea lor în circuitul valorilor spirituale româneşti, al prezentării autentice a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale ţării, prcum și al rememorării şi transmiterii către generaţiile viitoare a valorilor etnografice româneşti.

Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali și instrumentiști, cu vârste cuprinse între 9 – 40 ani:
– secţiunea I – cu vârste cuprinse între 9 – 16 ani, secțiune la care, la această ediție, s-au înscris 15 concurenți din zonele etnofolclorice ale țării.
– secţiunea II – cu vârste cuprinse între 16 – 40 ani, secțiune la care, la această ediție, s-au înscris 17 concurenți din zonele etnofolclorice ale țării.
– categoria soliști instrumentiști – 2 concurenți.

Vineri, 23 iunie 2023, la ora 19:00 se va da startul concursului, iar sâmbătă, 24 iunie 2023, tot de la ora 19:00 va începe festivitatea de premiere şi gala concursului.
Juriul festivalului este alcătuit din personalităţi proeminente din lumea folclorului şi a muzicii populare româneşti.

*
Despre Natalia Șerbănescu (născută în 1931, în satul Plopu, Comuna Murighiol, județul Tulcea):
Pasiunea pentru muzică moștenit-o, de la tatăl său, care a fost solist de operă. A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu, buni cunoscători ai tradițiilor poporului român. A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai. Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene, potrivit folclor-romanesc.ro
În 1967, a fost angajată prin concurs la radio, la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație , apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene, devenind una dintre cele mai bune voci ale Dobrogei, alături de Ștefania Stere și Marica Pitu, având un repertoriu valoros ce cuprinde toate trăirile sufletești ale omului dintre Dunăre și mare.

A activat ca solistă vocală în Ansamblul „Brâulețul” din Constanța dirijat de Gheorghe Parnica, Orchestra „Delta Dunării” din Tulcea și a colaborat cu alte multe ansambluri din țară.
S-a stins din viață la 21 martie 2007 și în semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, Municipiul Tulcea organizează, an de an, Festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu”.

(sursă info și foto : comunicat de presă Festivalul „Natalia Șerbănescu”)

Alte Articole

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT
Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

8 iulie 2024

Website-ul comemorativ al artistului ce a deschis prima galerie de artă privată din România, Günther Forst Gasser, va fi lansat la Tulcea, potrivit celor declarate de fiica artistului, Greta Gasser.…

CISTESTE MAI MULT