Peste 60% dintre contribuabilii români nu își exercită opțiunea de a susține cauzele sociale

20 februarie 2023 | Social
Peste 60% dintre contribuabilii români nu își exercită opțiunea de a susține cauzele sociale

Peste 60% dintre contribuabilii români nu își exercită opțiunea de a susține cauzele sociale

Mai puțin de o treime din contribuabilii români (27,42%) care ar fi putut să susțină cauze sociale, au făcut acest lucru în 2022, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, transmite organizația Salvați Copiii România.

Altfel spus, 7 din 10 români lasă banii la stat, în loc să sprijine activ cauze și programe socio-umanitare prin simpla completare a unui document, formularul 230.

salvati copiii declaratia 230

În număr absolut, au fost completate 1.871.098 formulare iar suma totală colectată prin acest mecanism a fost de 296.587.817 lei (din care 268.238.966, în urma depunerii Formularului 230 și 28.348.851, în urma depunerii Declarației unice în 2022), potrivit unui răspuns dat de ANAF solicitării Salvați Copiii România.

Organizația face un apel pentru ca românii să își exercite opțiunea de a susține cauzele sociale și anunță o listă de 39 de spitale de pediatrie și maternități care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă, printre care se află și Spitalul Județean de Urgență Tulcea.

„Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro”,
scrie în comunicatul de presă Salvați Copiii, primit la redacție.

Potrivit președintelui executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este un mecanism vital, în condițiile în care, în ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primele locuri în UE27 în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an.

Este vorba de 5,6/1000 născuți vii în 2020, o valoare similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani, conform datelor INS.

În plus, potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii)

Alte Articole

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

24 mai 2024

În data de 30 mai 2024, jandarmul Sorin Andrici va lua startul la Campionatul Mondial de 48 de ore din Ungaria, însă nu va alerga doar pentru el, ci va…

CISTESTE MAI MULT
Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

17 mai 2024

Cea de a VIII-a ediţie a evenimentului TulceaONGFest, organizat în cadrul ediţiei cu numărul 23 a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) 2024, va începe azi, 17 mai 2024, de la…

CISTESTE MAI MULT