Peste 45% dintre mașinile verificate în trafic de RAR, anul trecut, aveau deficiențe tehnice majore

10 martie 2023 | Actualitate
Peste 45% dintre mașinile verificate în trafic de RAR, anul trecut, aveau deficiențe tehnice majore

Peste 45% dintre mașinile verificate în trafic de RAR, anul trecut, aveau deficiențe tehnice majore

În anul 2022, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 76.440 de vehicule la nivelul întregii țări și în urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme, conform unui comunicat de presă RAR remis redacției.

În ceea ce privește județul Tulcea, anul trecut, au fost verificate, 643 de vehicule, dintre care 79% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 19,75% (127) prezentau pericol iminent de accident, un procent de aproape 3 ori mai mare față de cel înregistrat la nivel național – 6,88% dintre mașini prezentând un astfel de pericol, potrivit inspectorilor RAR ( 5.262 de vehicule) .

Din totalul autovehiculelor oprite, în 15,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 3,89% prezentau probleme de identificare, iar 5,44% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră în județul nostru au fost aplicate 496 de amenzi contravenționale și au fost retrase 442 de certificate de înmatriculare.

Din rezultatele acțiunilor de control tehnic în trafic efectuate de Registrul Auto Român, anul trecut, la nivel național, reiese că cele mai multe neconformități au fost constatate la:
– instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%);
– emisiile poluante (22,65%);
– punți, jante, anvelope și suspensie (13,86%);
– vizibilitate (12,6%)
– șasiu și elemente atașate șasiului (11,85%).

Cele mai mici procente aparțin neconformităților la sistemul de frânare – depistate la 5,71% dintre vehiculele controlate şi problemelor la sistemul de direcţie – constatate în 1,75% din cazuri.

Deficiențele din sfera poluării au fost identificate la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate.

Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete.

Aproximativ 3% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecției tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule și 408 ITP-uri au fost anulate.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară, informează Registrul Auto Român, care atrage atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

(surse info, foto : comunicat de presă RAR, fb RegistrulAuto)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT