Peste 40% dintre copiii născuți în UE din mame cu vârste mai mici de 15 ani au fost înregistrați în România

2 februarie 2023 | Social
Peste 40% dintre copiii născuți în UE din mame cu vârste mai mici de 15 ani au fost înregistrați în România

Peste 40% dintre copiii născuți în UE din mame cu vârste mai mici de 15 ani au fost înregistrați în România

În cadrul campaniei cu tema sănătatea reproducerii și sloganul „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”, ce se derulează pe toată durata acestei luni, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea ne informează că în 2021, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România.

Acest procent, alături de alte date publicate de DSP Tulcea, ne arată că în țara noastră fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor nu înregistrează nici măcar o tendință de a scădea, așa cum se întâmplă la nivel european.
1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE, respectiv 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE, se regăsește în țara noastră.

Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură.

A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice, etc.
Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără: amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodele de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.

Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici se urmărește atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil.

Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

DSP Tl campania feb 23 sanatatea reproducerii 1

Campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică Tulcea.

(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

24 mai 2024

În data de 30 mai 2024, jandarmul Sorin Andrici va lua startul la Campionatul Mondial de 48 de ore din Ungaria, însă nu va alerga doar pentru el, ci va…

CISTESTE MAI MULT
Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

17 mai 2024

Cea de a VIII-a ediţie a evenimentului TulceaONGFest, organizat în cadrul ediţiei cu numărul 23 a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) 2024, va începe azi, 17 mai 2024, de la…

CISTESTE MAI MULT