Stiri din tulcea
Peste 3000 de medicamente generice, cu prețuri mai mici, au dispărut de pe piață în ultimii ani
Peste 3000 de medicamente generice, cu prețuri mai mici, au dispărut de pe piață în ultimii ani
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) trage un semnal de alarmă în legătură cu dispatiția de pe piață a peste 3000 de medicamente generice, ceea ce creează un paradox – pacienții au la dispoziție medicamente inovative (cu un preț mai mare), dar nu au acces la medicamente generice (cu până la 80% mai ieftine).
În acest context, asociația citată solicită Guvernului României implementarea de urgență a unor măsuri care să asigure accesul pacienților români la sănătate și care să protejeze bugetul CNAS, printre care ajustarea prețurilor cu rata inflației, cel puțin pentru medicamentele de până în 50 de lei și alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice, potrivit celor declarate la conferința de presă a APMGR privind prețurile medicamentelor generice.
O primă problemă a producătorilor de medicamente generice o reprezintă creșterile de preț la nivel global ale tuturor componentelor care intră în producția de medicamente (energie, transport, materii prime și ambalaje), care sunt între 20% și 300% față de anul 2021. Dar prețul medicamentelor nu poate fi crescut, deoarece este reglementat de către Ministerul Sănătății.
Pe lângă inflație și limitarea prețurilor la medicamente, există însă și o problemă a taxei clawback. Medicamentele generice de import compensate 100% și cu prețuri până la 50 de lei plătesc o taxă clawback de peste 28%, deși Legea 53/2020 prevede 20%. Diferența este dată de faptul că taxa se calculează la prețul de raft, preț care include adaosurile comerciale și costurile cu distribuția.
Astfel, inflația și taxa clawback mai mare decât prevede legea afectează în special medicamentele generice, peste 3000 dintre acestea ieșind de pe piață în ultimii ani.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România a subliniat că pe măsură ce medicamentele generice cu preț mic, cele mai împovărate de taxare în acest moment, ies de pe piața din România, CNAS ajunge să cheltuie tot mai mult din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, deoarece va compensa medicamente mai scumpe.
Un studiu realizat recent de IQVIA arată că 70% dintre pacienții români se tratează cu generice și numai în perioada 2015 – 2021 au determinat economii de peste 780 de milioane de euro la bugetul CNAS.
Cu toate astea, România are de patru ori mai puține medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puține decât Cehia și de șase ori mai puține decât Germania. Există, deci, o oportunitate foarte mare de a genera economii suplimentare prin intrarea pe piață a unor noi medicamente generice.
(surse info, foto : comunicat de presă APMGR, fb MedicamenteGenericeRomania)