Stiri din tulcea

Peste 140 de hectare de vegetație uscată au ars în acest weekend, în județ

27 februarie 2023
Peste 140 de hectare de vegetație uscată au ars în acest weekend, în județ

Peste 140 de hectare de vegetație uscată au ars în acest weekend, în județ

ISU Tulcea avertizează în legătură cu incendiile de vegetație uscată ce au început să ia amploare în județul nostru, odată cu topirea zăpezilor de pe câmpuri.

Numai în cursul zilei de sâmbătă, 25 februarie, peste 110 hectare de terenuri cu vegetație uscată au ars, iar pompierii tulceni împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au intervenit pentru limitarea și stingerea acestora, potrivit informațiilor transmise de ISU Delta Tulcea.

În apropierea localității Dunăvățul de Jos au ars aproximativ 100 de ha de vegetație uscată și palustră, pompierii militari tulceni fiind nevoiți să intervină atât pe uscat cu autospeciala de intervenție cât și pe apă cu o ambarcațiune pentru a limita extinderea flăcărilor și stingerea acestora.

Salvatorii din cadrul Stației de Pompieri Babadag au intervenit la două incendii care puteau pune în pericol obiective economice în Sarichioi și Zebil.
Intervenția rapidă a acestora dar și a SVSU Sarichioi a făcut ca pagubele sa fie limitate la aproximativ 10 ha de vegetație uscată și stuf.

Ieri seară, după ora 19:50, Pompierii Stației Babadag au intervenit pentru monitorizarea și limitarea unui incendiu de vegetație stuficolă în apropiere de satul Satu Nou. 

Au ars peste 30 de ha de stuf și vegetație uscată, din cauza vântului focul continuând să se propage, punând în pericol clădirile de la marginea localității ( grajduri și anexe ale unei ferme).
Zona este greu accesibilă pentru ca pompierii să intervină, dar incendiul a fost delimitat de canale cu apă.

Toate incendiile au avut ca și cauză probabilă focul deschis în spații deschise.

Pompierii tulceni trag un semnal de alarmă încă o dată cetățenilor și îi roagă să fie responsabili!

Incendierea zonelor cu vegetație uscată este un gest total iresponsabil. Acestea pot ajunge la casele oamenilor, pot provoca victime și nu în ultimul rând afectează ecosisteme întregi mai ales în Delta Dunării.

Astfel de incendii se manifestă deseori violent, ard rapid și se extind la fel de rapid mai ales dacă bate vântul.
Este o situație riscantă și pentru salvatori! Când pot ajunge lângă astfel de incendii pentru a le limita extinderea, sunt deseori puși în pericol pentru că un incendiu de stuf este imprevizibil. Directia flăcărilor se poate schimba intr-o secundă iar puterea flăcării face aproape imposibilă stingerea prin metode convenționale când autospecialele de intervenție nu pot ajunge în zonele inaccesibile.

ISU Tulcea reamintește că incendierea suprafețelor de teren de vegetație uscată și palustră este interzisă, iar riscul ca aceste incendii să se propage este unul mărit și crește proporționale cu puterea vântului.
Interzicerea este valabilă și pentru incendierea suprafețelor agricole : sancțiunile prevăzute de lege sunt unele mari și pot ajunge chiar și la oprirea plății subvențiilor de către APIA.

(surse info și foto : comunicate de presă ISU Tulcea)